Biztosítások összehasonlítása:
Biztosítások összehasonlítása:
KÖTELEZŐ biztosítások
CASCO biztosítások
LAKÁS biztosítások
UTAS biztosítások
BALESET biztosítások
Tudásportál kiválasztott ikon
Tudásportál kategória váltás

NORMÁL VERZIÓ

Tudásportál gyerekeknek kategória váltás

GYEREKEKNEK ÍRT VERZIÓ

Tudásportál egyszerűen kategória váltás

KÖZÉRTHETŐBB VERZIÓ

A cikk normál verziója
Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte

A kötelező biztosítás ellenőrzése

Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte
Megosztás linkedinen
Megosztás facebookon
Küldés emailben
Kimásolás

kotelezo_biztositas

Több módon is lehetséges a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) ellenőrzése, Biztosítón, alkuszon vagy biztosító társaság ügyfélportálján keresztül.Kötelező Biztosítás Ellenőrzése: Minden, Amit Tudnod Kell!

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) ellenőrzése rendkívül fontos, mind a forgalomban résztvevők, mind a saját anyagi biztonságunk érdekében. Nézzük meg, milyen módokon végezhető el a kötelező biztosítás ellenőrzése, és mire kell figyelni a folyamat során! Ha az ember biztosra akar menni, akkor lehet fontos a kötelező biztosítás ellenőrzése, mivel a KGFB minden gépjárműre kötelező, ami közúton közlekedik. Az ellenőrzés segíthet abban, hogy biztosak legyünk a jármű biztosítási fedezetében. Magyarországon a gépjárművek kötelező biztosításának státusza közvetlenül a biztosítóktól szerezhető be. 

Hogyan ellenőrizhetem a kötelező biztosítást?

Számos online és offline lehetőség áll rendelkezésre a kötelező biztosítás ellenőrzésére:

1. Online ellenőrzés:

 • Biztosítók honlapja: A legtöbb biztosító cég üzemeltet ügyfélportált, ahol bejelentkezés után ellenőrizhetjük a szerződéseinket, beleértve a kötelező biztosítást is. Ehhez szükség lesz a szerződésszámra, vagy a rendszámra.
 • Biztosításközvetítők: Számos online platform, mint a Biztoshely vagy a Netrisk, ingyenes kötelező biztosítás lekérdezést tesz lehetővé rendszám alapján.
 • Ügyfélkapu: Az Ügyfélkapun keresztül is lehetséges a kötelező biztosítás adatainak lekérdezése, de ehhez regisztráció és belépés szükséges.

2. Offline ellenőrzés:

 • Közlekedési Hatóság: A közlekedési hatóságoknál személyesen is lekérdezhetjük a kötelező biztosítás adatait. Ehhez szükség lesz a forgalmi engedélyre és a személyi igazolványra.
 • Biztosítási alkuszok: A biztosítási alkuszok is segíthetnek a kötelező biztosítás ellenőrzésében.

A kötelező biztosítás ellenőrzése során:

 • Fontos, hogy a lekérdezéshez a pontos rendszámot adjuk meg.
 • Ellenőrizzük a szerződés érvényességi idejét, és hamarosan lejáró szerződés esetén gondoskodjunk a megújításról.
 • Győződjünk meg róla, hogy a szerződésben szereplő adatok (pl. név, cím, forgalmi adatok) helyesek-e.

Mikor érdemes ellenőrizni a kötelező biztosítást?

Ajánlott rendszeresen ellenőrizni a kötelező biztosításod érvényességét, de különösen az alábbi esetekben:

 • Biztosítási évforduló: A biztosítási évforduló az a nap, amikor a kötelező biztosításod díja esedékes. Ezen a napon, vagy az azt megelőző napokban érdemes ellenőrizni, hogy a díj befizetése megtörtént-e, és a kötelező biztosításod érvényben van-e.
 • Jármű adásvétele: Ha új autót vásárolsz, vagy eladod a régi autódat, ellenőrizni kell a kötelező biztosítás adatait. A vásárlónak meg kell győződnie róla, hogy a járműre érvényes kötelező biztosítás van, az eladónak pedig le kell mondania a kötelező biztosítást, ha már nem használja a járművet.
 • Személyes adatok változása: Ha megváltozik a neved, a lakcímed, vagy a forgalmi engedélyben szereplő más adat, frissíteni kell a kötelező biztosításod adatait is.
 • Közúti ellenőrzés: A rendőrség a közúti ellenőrzések során ellenőrzi a kötelező biztosítás érvényességét is. Ha nem rendelkezel érvényes kötelező biztosítással, bírságot kaphatsz.

Kötelező biztosítás ellenőrzése - Fontos tudnivalók:

 • A kötelező biztosítás díja befizetése után a biztosító általában elektronikus üzenetet küld a befizetésről és a kötelező biztosítás érvényességéről.
 • Ha nem kapsz ilyen üzenetet, érdemes ellenőrizni a kötelező biztosításod érvényességét a fent említett módok egyikén.
 • A kötelező biztosítás érvényességét a forgalmi engedélyben szereplő zöld kártya alapján is ellenőrizheted.

Fontos: A kötelező biztosítás megléte és érvényessége a forgalomban való részvétel feltétele. Amennyiben a gépjárműnek nincs érvényes kötelező biztosítása, a forgalmi engedélyt bevonhatják, és bírságot szabhatnak ki.

Ne feledje: A kötelező biztosítás ellenőrzése egy egyszerű és gyors folyamat, amellyel elkerülhetjük a későbbi kellemetlenségeket és anyagi károkat.

Összefoglalva:

A kötelező biztosítás ellenőrzése egyszerű és gyors feladat, amellyel elkerülhetjük a bírságokat és a fedezetlenségből adódó kellemetlenségeket. Javasoljuk, hogy rendszeresen ellenőrizzük a kötelező biztosításunk érvényességét a fent említett módok valamelyikével. A biztosítási fedezet ellenőrzésével megelőzhetők a jogi és pénzügyi problémák, amelyek a fedezet nélküli járművezetésből adódhatnak.

További cikkek
Tudásportál - 2024-04-22 16:18

Kötelező biztosítás baleset utáni teendők
Kötelező biztosítás baleset utáni teendők nagyon fontos elemei a kárrendezésnek. Amikor közlekedési baleset történik, fontos, hogy megfelelően kezelje a helyzetet, függetlenül attól, hogy ön károkozó vagy a károsult.

Tudásportál - 2024-04-28 17:33

A lakásbiztosítás elemi kárai
A lakásbiztosítás alapvető fontosságú a lakásunk védelmében, de nem fedez minden káreseményt. A természeti erők okozta károkra, azaz az elemi károkra kiegészítő biztosítást kell kötni. Ezek a károk kiszámíthatatlanok és súlyosak lehetnek, ezért fontos, hogy megfelelően felkészüljünk rájuk.

Tudásportál - 2024-04-20 21:02

Kötelező biztosítás más nevére kötése
A Kötelező biztosítás más nevére kötése lehetséges, ha a KGFB megkötésekor elkülönülhet a jármű tulajdonosa és az üzembentartó személye.