Biztosítások összehasonlítása:
Biztosítások összehasonlítása:
KÖTELEZŐ biztosítások
CASCO biztosítások
LAKÁS biztosítások
UTAS biztosítások
BALESET biztosítások
Tudásportál kiválasztott ikon
Tudásportál kategória váltás

NORMÁL VERZIÓ

A cikk normál verziója
Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte

A kötelező biztosítás autó eladás esetén

Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte
Megosztás linkedinen
Megosztás facebookon
Küldés emailben
Kimásolás

biztositas_felmondasa

Naptár ikon 2024-07-16
Címkék ikon kotelezo_biztositas

A kötelező biztosítás autó eladás esetén egy elintézendő dolog, hiszen le kell mondani.Kötelező Biztosítás Autó Eladás Esetén: Teljes útmutató

Bevezetés

Amikor autót ad el, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) intézése is elengedhetetlen a zökkenőmentes tranzakcióhoz. Magyarországon minden forgalomban közlekedő gépjárműnek rendelkeznie kell érvényes KGFB-vel.

Teendők autó eladásakor a KGFB kapcsán:

1. Biztosítás átírása:

 • Az eladáskor a kötelező biztosítást át kell írni az új tulajdonos nevére. Ez általában az okmányirodában, az autó átírásával egyidejűleg történik.
 • Az új tulajdonosnak gondoskodnia kell arról, hogy a biztosítás ne szakadjon meg.

2. Biztosítás lemondása:

 • Az autó eladása után az eladónak érdemes lemondani a biztosítást az adásvételi szerződéssel, hogy elkerülje a további díjfizetést.
 • A lemondást a biztosítási szerződés feltételei szerint kell megtenni, általában írásban kell jelezni a biztosító felé.

3. Biztosítási díj visszatérítése:

 • Amennyiben éves díjfizetéssel rendezte a biztosítást, és az autót az év közben adja el, jogosult lehet a már befizetett, de fel nem használt biztosítási díj arányos visszatérítésére.
 • Erről érdemes érdeklődni a biztosítónál.

4. Biztosítási kötelezettség:

 • Fontos megjegyezni, hogy az eladásig az autó eladója felelős a KGFB fenntartásáért.

5. Kommunikáció a biztosítóval:

 • Az eladás előtt javasolt tájékoztatni a biztosítót a jármű eladásának szándékáról, hogy minden szükséges információt megadhassanak a zökkenőmentes átírás és lemondás érdekében.

Mire Figyeljünk Autó Eladásakor a Biztosítással Kapcsolatban?

 • Tájékoztassuk a biztosítót: Javasolt előre tájékoztatni a biztosítót az eladási szándékról, hogy zökkenőmentesen menjen az átírás vagy lemondás.
 • Készítsünk össze minden dokumentumot: Az adás-vételi szerződés, a forgalmi engedély és a biztosítási szerződés másolata szükségesek az ügyintézéshez.
 • Hasonlítsunk ajánlatokat: Amennyiben az új tulajdonos át kívánja írni a biztosítást, érdemes lehetőség szerint több biztosító ajánlatát is bekérni a legkedvezőbb díj megtalálása érdekében.
 • Ne feledjük a bónuszbesorolást: Az eladónak joga van a bónuszbesorolását továbbvinni egy másik, ugyanabba a kategóriába tartozó autóra 2 éven belül.
 • Legyen nálunk a befizetési igazolás: Amennyiben díjvisszatérítést szeretnénk igényelni, be kell mutatnunk a befizetési igazolást is.

Nézze meg kötelező biztosítása (KGFB)nem közeledik-e évfordulójához , mert a kötelező biztosítás kalkulátorunkkal maximális kedvezménnyel 1 perc alatt versenyeztetheti a biztosítókat, és számolhatja ki az ön számára legkedvezőbb lehetőséget.

Tippek-tanácsok:

 • Tájékozódjon a biztosítási feltételekről: Ismerje meg a biztosítási szerződés lemondási feltételeit, határidőit, a díjvisszatérítés szabályait.
 • Legyen önmaga is proaktív: Ne várja, hogy a biztosító keresse Önt, vegye fel Ön a kapcsolatot a szükséges teendők tisztázása érdekében.
 • Gyűjtse össze a szükséges dokumentumokat: Az adásvételi szerződés, a forgalmi engedély, a törzskönyv másolata mind fontos lehet a biztosítási ügyintézés során.
 • Tartsa meg a nyugtát: A biztosítási díj befizetéséről szóló nyugtát őrizze meg későbbi bizonyítékként.

Összefoglalva:

A kötelező biztosítás autó eladásakor fontos feladat, melynek során át kell írni a biztosítást az új tulajdonos nevére, le kell mondani a régi szerződést, és meg kell igényelni a díjvisszatérítést (ha jogosult rá). A fenti lépések betartásával, a folyamattal kapcsolatos dokumentumok összegyűjtésével, és a biztosítóval való proaktív kommunikációval biztosíthatja a zökkenőmentes és jogszerű adásvételt.

A kötelező biztosítás autó eladás esetén körültekintő intézkedést igényel. A fenti lépések betartásával, proaktív kommunikációval és a szükséges dokumentumok beszerzésével biztosíthatja a zökkenőmentes adásvételt és elkerülheti a kellemetlenségeket.

Ne feledje: A kötelező biztosítás autó eladás során kiemelt fontosságú a felelősségteljes magatartás és a határidők betartása.

Remélem, ez a részletes útmutató hasznos volt Önnek a kötelező biztosítás autó eladás során felmerülő teendőkkel kapcsolatban.

Ne feledje, a kötelező biztosítás elengedhetetlen a közúti közlekedéshez, ezért ne hanyagolja el az eladással kapcsolatos teendőket!

További cikkek
Tudásportál - 2024-07-11 20:31

A kötelező biztosítás befizetési határidő betartása
A kötelező biztosítás befizetési határidő betartása nagyon fontos, ha szeretnénk, hogy később ne kelljen felesleges ügyeket intézni.

Tudásportál - 2024-07-16 13:50

Kötelező biztosítás büntetés
Kötelező biztosítás büntetés ebben a formában nem létezik, hogy “büntetés", de ha a járműnek nincs érvényes kötelező biztosítása, akkor annak vannak negatív következményei.

Tudásportál - 2024-07-18 12:51

Kötelező biztosítás nélküli vezetés büntetése
Magyarországon a kötelező biztosítás nélküli vezetés komoly pénzügyi és jogi következményekkel járhat.