Biztosítások összehasonlítása:
Biztosítások összehasonlítása:
KÖTELEZŐ biztosítások
CASCO biztosítások
LAKÁS biztosítások
UTAS biztosítások
BALESET biztosítások
Tudásportál kategória váltás

NORMÁL VERZIÓ

Tudásportál gyerekeknek kategória váltás

GYEREKEKNEK ÍRT VERZIÓ

Tudásportál kiválasztott ikon
Tudásportál egyszerűen kategória váltás

KÖZÉRTHETŐBB VERZIÓ

A cikk közérthetőbb verziója
Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte

Kártalanítási Számla

Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte
Megosztás linkedinen
Megosztás facebookon
Küldés emailben
Kimásolás

kar

Naptár ikon 2024-07-03
Címkék ikon kotelezo_biztositas

Képzeld el, hogy a Kártalanítási Számla egy olyan persely, amiben pénzt gyűjtenek a biztosítással nem rendelkező autók által okozott balesetek károsultjainak megsegítésére. A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) gondoskodik a perselyről, és ők fizetik ki a kártérítést azoknak, akiket ittas sofőr, vagy olyan sofőr ütött el, akinek nincs biztosítása.A Kártalanítási Számla - Egyszerűen elmagyarázva

Mi az a Kártalanítási Számla?

Képzeld el, mint egy perselyt, amit a MABISZ (Magyar Biztosítók Szövetsége) őriz. Ebből a perselyből fizetik ki azoknak az embereknek a kárát, akiket olyan autók okoztak balesetet, amelyeknek nincs kötelező gépjármű-felelősségbiztosításuk (KGFB), vagy nem tudják, hogy ki a tulajdonosuk.

Mikor térít a Kártalanítási Számla?

  • Ha a balesetet okozó autónak nincs KGFB-je. Például, ha egy ellopott autóval okoznak balesetet, vagy ha egy külföldi rendszámú autó okoz gondot, de nem derül ki a tulajdonosa.
  • Ha a balesetet okozó autó tulajdonosa ismeretlen. Például, ha egy elszabadult autó okoz balesetet, és nem derül ki, hogy kié.
  • Ha vitás, hogy melyik biztosítónak kell kifizetnie a kárt. Például, ha két autó összeütközik, és mindkét sofőr azt állítja, hogy a másik a hibás.

Fontos dolgok:

  • A Kártalanítási Számlából kifizethető kártérítés korlátozott. Ez azt jelenti, hogy nem fizetik ki a teljes kárt, csak egy részt. A pontos összeget a MABISZ határozza meg.
  • A Kártalanítási Számla nem térít meg minden kárt. Csak a KGFB törvényben meghatározott károkat fizetik ki. Például, nem térítik meg az elmaradt bért, vagy a lelki traumát.
  • Ha KGFB-s autóval szenvedsz balesetet, a saját biztosítód fogja kifizetni a kárt.

Hogyan igényelhetek kártérítést a Kártalanítási Számláról?

  1. Be kell jelentenie a balesetet a rendőrségen.
  2. Bizonyítékot kell gyűjtenie a baleset körülményeiről és a kárról (pl. fotók, tanúvallomások, javítási számlák).
  3. Kárigény bejelentő nyomtatványt kell kitöltenie és benyújtania a MABISZ-hoz.
  4. A MABISZ megvizsgálja az igényét, és ha jogosnak találja, kifizeti a kártérítést.

További információk:

Ne feledje: A Kártalanítási Számla fontos szerepet játszik abban, hogy azok az emberek is kártérítést kapjanak, akiket olyan autók okoztak balesetet, amelyeknek nincs KGFB-jük. Ha bármilyen kérdése van a Kártalanítási Számlával kapcsolatban, forduljon a MABISZ-hoz.

További cikkek
Tudásportál - 2024-07-18 09:44

Kötelező biztosítás utánfutóra
Gondolkoztál már azon, hogy az utánfutódra is kell biztosítást kötni? Sokan tévesen hiszik, hogy elég a vontató autóra a KGFB, de ez nem így van. Az utánfutóra is kötelező a kötelező biztosítás!

Tudásportál - 2024-07-17 10:51

Kötelező biztosítás rendszám nélkül
Kötelező Biztosítás Rendszám Nélkül - Egyszerűen, Érthetően Szeretnéd megkötni a kötelező biztostást a járművedre, de még nincs rendszáma? Ne aggódj, ez lehetséges! Sokan vannak ebben a helyzetben, és a biztosítók erre is felkészültek.

Tudásportál - 2024-07-03 05:34

Mi az a bonus-malus rendelet?
Képzeld el, hogy a kötelező gépjármű-biztosítás (KGFB) díja, mint egy pontozás, itt is van jó és rossz pont. A bonus-malus rendelet szabályozza, hogy hogyan adják ezeket a pontokat, és hogyan befolyásolják a biztosítás díját.