Biztosítások összehasonlítása:
Biztosítások összehasonlítása:
KÖTELEZŐ biztosítások
CASCO biztosítások
LAKÁS biztosítások
UTAS biztosítások
BALESET biztosítások
Tudásportál kategória váltás

NORMÁL VERZIÓ

Tudásportál gyerekeknek kategória váltás

GYEREKEKNEK ÍRT VERZIÓ

Tudásportál kiválasztott ikon
Tudásportál egyszerűen kategória váltás

KÖZÉRTHETŐBB VERZIÓ

A cikk közérthetőbb verziója
Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte

Kárrendezés

Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte

A kárrendezés egy olyan folyamat, ami a biztosítási esemény bekövetkezte után zajlik le a biztosító és a biztosított között. Ennek során a biztosító megvizsgálja a kárt, kiszámítja a kártérítés összegét, és kifizeti azt a biztosítottnak.A kárrendezés egyszerűen, érthetően

Mi az a kárrendezés?

A kárrendezés egy olyan folyamat, ami a biztosítási esemény bekövetkezte után zajlik le a biztosító és a biztosított között. Ennek során a biztosító megvizsgálja a kárt, kiszámítja a kártérítés összegét, és kifizeti a károsultnak.

Hogyan zajlik a kárrendezés?

 1. Káresemény bejelentése: A károsultnak a lehető leghamarabb be kell jelentenie a kárt a biztosítójának. Ehhez általában szükség van a káresemény leírására, a kár mértékének becslésére, és a szükséges dokumentumokra (pl. rendőrségi jegyzőkönyv, számlák).
 2. Kárvizsgálat: A biztosító a káresemény bejelentése után megvizsgálja a kárt. A kárfelmérést a biztosító saját munkatársai végzik, de a bonyolultabb esetekben külső szakértőket is bevonhatnak.
 3. Kártérítés összegének megállapítása: A biztosító a kárfelmérést követően kiszámítja a kártérítés összegét. A kártérítés összegét a biztosítási szerződésben foglalt feltételek alapján határozzák meg.
 4. Kártérítés kifizetése: A biztosító a kártérítés összegét a károsultnak átutalja, vagy más módon kifizeti.
 5. Ügy lezárása: Miután minden kapcsolódó tranzakció befejeződött, a biztosító lezárja a kárrendezési ügyet.

Fontos tudnivalók:

 • A kárrendezés során a biztosító a biztosítási szerződés feltételei alapján jár el. Ez azt jelenti, hogy a károsult csak akkor jogosult kártérítésre, ha a káresemény bekövetkezett a biztosítási szerződés fedeztében, és ha a károsult teljesítette a biztosítási szerződésben foglalt kötelezettségeit.
 • A kártérítési összeg mértéke a károk mértékétől és a biztosítási szerződésben meghatározott feltételektől függ. A károsult nem feltétlenül kapja meg a károk teljes összegét.
 • A károsultnak joga van a biztosító döntése ellen panasszal élni. A panasz benyújtására a biztosítási szerződésben meghatározott határidő áll rendelkezésre.
 • A kárrendezés során javasolt jogi tanácsot kérni, hogy a károsult tisztában legyen a jogaival és kötelezettségeivel.
 • A kárrendezéssel kapcsolatos további információkért a biztosító Ügyfélszolgálatához fordulhat.

Tippek a gyors és zökkenőmentes kárrendezéshez:

 • Jelentse be a káreseményt a lehető leghamarabb a biztosítójának.
 • Gyűjtse össze a káreseménnyel kapcsolatos összes dokumentumot (pl. fényképek, rendőrségi jegyzőkönyv).
 • Tájékoztassa a biztosítót a károk mértékéről.
 • Működjön együtt a biztosítóval a kárrendezés során.
 • Ha nem elégedett a kárrendezéssel, panasszal forduljon a biztosítóhoz.

Példák a kárrendezésre:

 • Gépjárműbiztosítás: A gépjárműbiztosítás fedezi a balesetek során keletkezett károkat. A kárrendezés során a biztosító felméri a sérüléseket, és megállapítja a javítási költségeket. A károsult a javítási költségeket a biztosítótól kapja meg.
 • Lakásbiztosítás: A lakásbiztosítás fedezi a tűzesetek, viharkárok, betörések során keletkezett károkat. A kárrendezés során a biztosító felméri a károkat, és megállapítja a javítási vagy az újjáépítési költségeket. A károsult a javítási vagy az újjáépítési költségeket a biztos
További cikkek
Tudásportál - 2024-07-05 20:36

Kármentességi nyilatkozat
A Kármentességi nyilatkozat egy papír, amit akkor kell aláírnod, ha a biztosításod díját nem fizetted be időben, és szeretnéd újraindítani a biztosítást. Ezzel a papírral elmondod a biztosítónak, hogy nem fogod őket perelni, ha baj történik abban az időben, amíg nem volt érvényes a biztosításod.

Tudásportál - 2024-07-07 20:47

Kárbejelentő nyomtatvány
A kárbejelentő lap, avagy a kék-sárga nyomtatvány egyszerűen Képzeld el, hogy balesetet szenvedsz a kocsiddal, de szerencsére senki sem sérül meg. Ilyenkor jön képbe a kárbejelentő lap, amit kék-sárga nyomtatványnak is hívnak. Ez egy fontos papír, amit ki kell töltened, hogy a biztosító megtérítse a javítási költségeket.

Tudásportál - 2024-07-08 16:57

A kötelező biztosítás felmondása
A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) felmondása komoly dolog, hiszen Magyarországon minden forgalomban közlekedő autónak kötelező érvényes KGFB-vel rendelkeznie. A felmondásnak szigorú szabályai és határidői vannak, amiket be kell tartani.