Biztosítások összehasonlítása:
Biztosítások összehasonlítása:
KÖTELEZŐ biztosítások
CASCO biztosítások
LAKÁS biztosítások
UTAS biztosítások
BALESET biztosítások
Tudásportál kiválasztott ikon
Tudásportál kategória váltás

NORMÁL VERZIÓ

A cikk normál verziója
Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte

Utasbiztosítás önrészesedése

Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte
Megosztás linkedinen
Megosztás facebookon
Küldés emailben
Kimásolás

utasbiztositas

Az utasbiztosítás önrész egy fontos fogalom, amit érdemes megérteni a biztosítási szerződés megkötése előtt. Ez az a biztosított és a biztosító közötti önrész, amelyet a biztosítási feltételek határoznak meg és a biztosított maga fizet.Utasbiztosítás önrész: Mindent, amit tudnod kell!

Mi az az utasbiztosítás önrész?

Az utasbiztosítás önrész az az összeg, amelyet a biztosítottnak magának kell fedeznie a biztosítási esemény bekövetkezte esetén a kártérítési összegből. Más szóval, ez a biztosított felelősségének egy része a kárért.

Miért van önrész az utasbiztosításokban?

Az önrész bevezetésének két fő oka van:

  • A biztosítási csalások megelőzése: Az önrész bevezetése arra ösztönzi a biztosítottakat, hogy csak indokolt esetben vegyék igénybe a biztosítást.
  • A biztosítási díjak alacsonyan tartása: Ha a biztosítottnak is van némi felelőssége a kártérítésért, a biztosító alacsonyabb díjakat szabhat ki.

Mennyi az utasbiztosítás önrész mértéke?

Az utasbiztosítás önrész mértéke a biztosítási esemény típusától és a biztosítási feltételektől függően változik. Általában százalékos arányban van megadva a kártérítési összeghez képest, de lehet fix összegű is.

Például:

  • Egy utasbiztosítás esetén az önrész lehet 10% a kártérítési összegből, de minimum 10 000 Ft. Ez azt jelenti, hogy ha a kártérítési összeg 100 000 Ft, akkor a biztosítottnak 10 000 Ft-ot kell magának fedeznie, a biztosító pedig 90 000 Ft-ot térít.
  • Egy lakásbiztosítás esetén az önrész lehet fix 50 000 Ft. Ez azt jelenti, hogy ha a kár összege 100 000 Ft, akkor a biztosítottnak 50 000 Ft-ot kell magának fedeznie, a biztosító pedig 50 000 Ft-ot térít.

Fontos megjegyezni:

  • Az utasbiztosítás önrész nem vonatkozik minden kártérítésre. Vannak esetek, amikor a biztosító teljes mértékben fedezi a kárt.
  • A biztosítási szerződés megkötése előtt érdemes alaposan átolvasni a biztosítási feltételeket, hogy megtudja, milyen az önrész mértéke és mire vonatkozik.
  • Több biztosítási ajánlatot is összehasonlíthat, hogy megtalálja a legkedvezőbb feltételeket.

Tippek az utasbiztosítás önrész megválasztásához:

  • Gondolja át, hogy mekkora kockázatot vállal szívesen. Minél magasabb az önrész, annál alacsonyabb a biztosítási díj, de annál többet kell majd fedeznie a kártérítésből, ha bekövetkezik a biztosítási esemény.
  • Számolja ki, hogy mennyit tudna fedezni a kártérítésből az önrész befizetése nélkül. Ha nem tudna fedezni egy magasabb önrészt, akkor jobb, ha alacsonyabb önrész mellett köt biztosítást.
  • Hasonlítsa össze a különböző biztosítók önrész mértékét és feltételeit.
További cikkek
Tudásportál - 2024-06-06 18:20

A kötelező biztosítás megszüntetése
A kötelező biztosítás megszüntetése többféleképpen történhet, attól függően, hogy milyen okból kívánja megszüntetni a biztosítást.

Tudásportál - 2024-07-10 13:03

A kötelező biztosítás alkusz
A kötelező biztosítás alkusz segítségével Magyarországon egy hatékony és népszerű módszer, amely segít a járműtulajdonosoknak a legjobb biztosítási ajánlat kiválasztásában.

Tudásportál - 2024-05-01 11:00

Lakásbiztosítás pince méretének kiszámítása
A lakásbiztosítás pince biztosítása esetére is lehetséges, de a méretének pontos kiszámítása és a biztosítási fedezet meghatározása speciális lépéseket igényel.