Biztosítások összehasonlítása:
Biztosítások összehasonlítása:
KÖTELEZŐ biztosítások
CASCO biztosítások
LAKÁS biztosítások
UTAS biztosítások
BALESET biztosítások
Tudásportál kiválasztott ikon
Tudásportál kategória váltás

NORMÁL VERZIÓ

A cikk normál verziója
Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 1 személykedvelte

Mi az a biztosítási adó?

Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 1 személykedvelte
Megosztás linkedinen
Megosztás facebookon
Küldés emailben
Kimásolás

biztositas_ado

A baleseti adó helyett törvényi hatállyal bevezetett adónem, melyet a biztosító fizet. A biztosítási adó alapja a biztosítási díj. Az adó kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási esetén az adóalap 23%-a, de a biztosító kockázatviselésével érintett időtartam naptári napjaira naponta legfeljebb 83 forint gépjárművenként.A Biztosítási Adó Magyarországon

A biztosítási adó egy forgalmi adó, melyet a biztosítási díjak után kell megfizetni. Fontos megjegyezni, hogy ez a nem azonos a baleseti adóval, ami 2019. december 31-én megszűnt, de van közük egymáshoz, noha két különböző adónemről beszélünk, melyeket az autóbiztosításoknál alkalmaznak, valamint alkalmaztak. A biztosítási adó egy olyan adó, melyet a biztosítók által kibocsátott biztosítási szerződésekre vetnek ki Magyarországon. Ez az adó alkalmazható minden típusú biztosításra, beleértve az autóbiztosításokat is.

Mi a különbség a baleseti adó és a biztosítási adó között?

 • A baleseti adó egy különadó volt, melyet a biztosítóknak kellett megfizetniük a beszedett biztosítási díjak után. A célja a központi költségvetés bevételeinek növelése volt.
 • A biztosítási adó egy forgalmi adó, melyet a biztosítási díjak után kell megfizetni. A célja a bevételek növelése az állam számára, valamint a biztosítási szektor versenyképességének javítása.

Mi a különbség a baleseti adó és a biztosítási adó között?

 • A baleseti adó egy fogyasztási adó volt, melyet az ügyfelek fizettek meg a biztosítási díjak után.
 • A biztosítási adó egy forgalmi adó, melyet a biztosítók fizetnek meg a beszedett díjak után.

A baleseti adó egy olyan adó volt, melyet korábban a gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) díjára vetettek ki Magyarországon. Az autótulajdonosoknak ezt az adót kellett fizetniük minden évben a KGFB díja után. Az adó mértéke a biztosítási díj egy bizonyos százaléka volt, és az államháztartási bevételeket növelte. A baleseti adót 2019-ben szüntették meg Magyarországon, és helyette általánosabb biztosítási adó bevezetése következett. A biztosítási adó szélesebb körű, mivel nem csak az autóbiztosításokra alkalmazzák, hanem más típusú biztosításokra is. Ezt a változást hozták be azért, hogy egyszerűsítsék és átláthatóbbá tegyék az adórendszert azáltal, hogy egyetlen általános biztosítási adót alkalmaznak minden biztosítási termékre, valamint növelni kívánták ezáltal a befolyt összeget.

Kinek kell fizetni a biztosítási adót?

 • A biztosítási adó alanya a biztosító. Ez azt jelenti, hogy a biztosítóknak kell megfizetniük az adót a beszedett díjak után, függetlenül attól, hogy az ügyfél honnan származik.
 • A biztosítók beépítik az adót a biztosítási díjakba, így az ügyfelek a díjfizetéskor közvetve fizetik meg az adót.

Milyen jogszabály szabályozza a biztosítási adót?

A biztosítási adót a 2012. évi CII. törvény a biztosítási adóról szabályozza. Ezt a törvényt módosították 2024-ben a 2024. évi XXX. törvény-el, mely módosította a sávos adómértékeket.

Mikor vezették be a biztosítási adót?

A biztosítási adót 2019. január 1-jén vezették be Magyarországon a baleseti adó helyett. A célja a bevételek növelése volt az állam számára, valamint a biztosítási szektor versenyképességének javítása.

Fontos megjegyzések:

 • A biztosítási adót a biztosító fizeti meg, nem az ügyfél.
 • A biztosítók beépítik az adót a biztosítási díjakba, így az ügyfelek a díjfizetéskor közvetve fizetik meg az adót.
 • A biztosítási adó nem azonos a baleseti adóval, ami 2019. december 31-én megszűnt.

Mikor kell biztosítási adót fizetni?

Biztosítási adót kell fizetni minden Magyarországon kibocsátott biztosítási szerződés után, beleértve a gépjármű-, lakás-, élet-, és egyéb típusú biztosításokat is.

Mennyi a biztosítási adó mértéke?

A biztosítási adó mértéke 23%, de sávosan van kiszámítva a beszedett éves díjak alapján. Ez azt jelenti, hogy a biztosítóknak nem kell a teljes beszedett díj után 23% adót fizetniük, hanem csak az adóalap után.

Az adóalap a következőképpen alakul:

 • Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB): Az adóalap a KGFB díjak 100%-a, de a biztosító kockázatviselésével érintett időtartam naptári napjaira naponta legfeljebb 83 Ft gépjárművenként.
 • Egyéb biztosítások: Az adóalap a biztosítási díjak 100%-a.

Példák a biztosítási adó kiszámítására:

 • KGFB: Ha egy gépjármű éves KGFB díja 100 000 Ft, akkor a biztosítási adó 23 000 Ft lesz.
 • Lakásbiztosítás: Ha egy lakás éves biztosítási díja 50 000 Ft, akkor a biztosítási adó 11 500 Ft lesz.

Miért vezették be a biztosítási adót?

A biztosítási adót a bevételek növelése céljából vezették be az állam számára. Emellett a cél a biztosítási szektor versenyképességének javítása is volt. A baleseti adó megszüntetése és a biztosítási adó bevezetése egyszerűsítette és átláthatóbbá tette az adórendszert.

További információk:

Tippek és tanácsok a biztosítási adóval kapcsolatban:

 • Hasonlítsa össze a különböző biztosítók díjait, hogy a lehető legkedvezőbb adómértéket érje el.
 • Érdemes lehet online biztosítást kötni, ahol gyakran kedvezményes díjakkal találkozhat.
 • Olvassa el figyelmesen a biztosítási szerződést, mielőtt aláírná. Győződjön meg róla, hogy tisztában van az adó mértékével és a fizetési feltételekkel.

Összefoglaló:

A biztosítási adó egy fontos tényező, amit figyelembe kell venni a biztosítás megkötésekor. A díjak összehasonlításával és a feltételek alapos áttanulmányozásával Ön is megtalálhatja a legkedvezőbb ajánlatot.

További cikkek
Tudásportál - 2024-06-09 12:00

A kötelező biztosítás meddig érvényes
Ha arról beszélünk, hogy a kötelező biztosítás meddig érvényes, akkor elmondható, hogy az amíg felmondásra nem kerül évfordulóra vagy KGFB kampány idején, ha nem mondják fel, akkor a jármű eladásáig.

Tudásportál - 2024-05-01 15:16

Lakásbiztosítás újrakötése díjnemfizetés esetén
Lehetséges a lakásbiztosítás újrakötése, ha a szerződés díjnemfizetés miatt szűnt meg, de nem feltétlenül egyszerű.

Tudásportál - 2024-04-30 09:37

Lakásbiztosítás napelem fedezetre
A napelemek egyre népszerűbbek a lakosság körében, hiszen környezetbarát és költséghatékony módon biztosítják az áramellátást. Azonban, mint minden értékes befektetés, a napelemek is védelemre szorulnak a váratlan káresemények ellen. Ezért fontos, hogy a lakásbiztosításunk a lakásbiztosítás napelem fedezetet is magában foglalja.