Biztosítások összehasonlítása:
Biztosítások összehasonlítása:
KÖTELEZŐ biztosítások
CASCO biztosítások
LAKÁS biztosítások
UTAS biztosítások
BALESET biztosítások
Tudásportál kiválasztott ikon
Tudásportál kategória váltás

NORMÁL VERZIÓ

A cikk normál verziója
Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte

Lakásbiztosítás újjáépítési értéke

Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte
Megosztás linkedinen
Megosztás facebookon
Küldés emailben
Kimásolás

lakasbiztositas

A lakásbiztosítás újjáépítési értéke az a pénzügyi összeg, amelyre a biztosító a lakás teljes pusztulása esetén kártérítést nyújt.Ez az összeg nem feltétlenül egyezik az ingatlan piaci értékével vagy vételárával, és fontos szerepet játszik a megfelelő biztosítási fedezet kiválasztásában.

A lakásbiztosítás újjáépítési értékének meghatározásakor a biztosító a következő tényezőket veszi figyelembe:

 • Az ingatlan típusa és mérete
 • Az építési anyagok és technológiák ára
 • Az ingatlan elhelyezkedése
 • A munkadíjak
 • Az esetleges bontási és építési engedélyek költségei
 • A hatósági előírásoknak való megfelelés költségei

Ezek a tényezők magasabb újjáépítési értékhez vezethetnek, mint az ingatlan piaci értéke, főleg régebbi építésű ingatlanok esetében. Ennek oka, hogy a bontás, az új építés és a hatósági előírásoknak való megfelelés jelentősen megnövelheti a költségeket.

A megfelelő lakásbiztosítás újjáépítési értékének kiválasztása fontos a következő okokból:

 • Teljes körű kártérítés a lakás teljes pusztulása esetén: Ha a biztosított lakás teljes mértékben megsemmisül, a megfelelő újjáépítési érték fedezi a lakás újjáépítésének teljes költségét.
 • Biztonság a váratlan események ellen: A magasabb újjáépítési érték nagyobb biztonságot nyújt a váratlan események, mint például tűz, viharkár, árvíz vagy földrengés ellen.
 • Nyugalom a tudatban, hogy az ingatlan értéke fedezve van: A megfelelő újjáépítési érték biztosítja, hogy a biztosított ne szenvedjen anyagi veszteséget a lakás teljes pusztulása esetén.

Fontos megjegyezni, hogy a lakásbiztosítás újjáépítési értéke nem kötelező a biztosítás megkötésekor. A biztosított választhat alacsonyabb biztosítási összeget is, de ebben az esetben kisebb kártérítést kap káresemény esetén.

A magasabb lakásbiztosítás újjáépítési érték előnyei:

 • Teljes körű kártérítés a lakás teljes pusztulása esetén
 • Biztonság a váratlan események ellen
 • Nyugalom a tudatban, hogy az ingatlan értéke fedezve van

A magasabb lakásbiztosítás újjáépítési érték hátrányai:

 • Magasabb biztosítási díj
 • Lehet, hogy nem szükséges a teljes érték biztosítása

A megfelelő lakásbiztosítás újjáépítési értékének meghatározásához javasolt egy biztosítási szakemberrel konzultálni. A szakember felméri az ingatlant, és figyelembe veszi a fent említett tényezőket, hogy pontos árajánlatot tudjon adni.

Ezenkívül érdemes összehasonlítani a különböző biztosítók ajánlatait, és alaposan átolvasni a biztosítási feltételeket, mielőtt döntést hoz a biztosítási összegről.

Ne feledje, a lakásbiztosítás újjáépítési értékének megválasztása kulcsfontosságú a megfelelő biztosítási fedezet kiválasztásában, és biztonságot nyújt a váratlan események ellen.

További cikkek
Tudásportál - 2024-04-29 14:16

A lakásbiztosítás kötelező?
A lakásbiztosítás Magyarországon nem kötelező, kivéve, ha a lakást hitelből vásárolta. Ebben az esetben a hitelszerződés feltételeként kötelező lakásbiztosítást kötni a hitelfedezet biztosítására.

Tudásportál - 2024-04-24 08:36

Casco biztosítás külföldre
A casco biztosítás területi hatálya kiterjedhet Magyarországon kívüli területekre is, de ez a biztosító társaságtól és a szerződéstől függ. Gyakran a fedezet Európára vagy akár a világra is kiterjedhet, de a pontos feltételeket a casco biztosítás külföldre vonatkozó részeiről a szerződésben kell ellenőrizni.

Tudásportál - 2024-07-08 16:18

A kötelező biztosítás váltás
A kötelező biztosítás váltás alatt azt az eljárást értjük, amikor a gépjármű tulajdonosai vagy üzemeltetői az egyik kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (KGFB) biztosító társaságtól egy másikhoz váltanak.