Biztosítások összehasonlítása:
Biztosítások összehasonlítása:
KÖTELEZŐ biztosítások
CASCO biztosítások
LAKÁS biztosítások
UTAS biztosítások
BALESET biztosítások
Tudásportál kiválasztott ikon
Tudásportál kategória váltás

NORMÁL VERZIÓ

A cikk normál verziója
Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte

Lakásbiztosítás rendeleti szabályozása

Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte
Megosztás linkedinen
Megosztás facebookon
Küldés emailben
Kimásolás

lakasbiztositas

A lakásbiztosítás fontos szerepet játszik otthonunk védelmében a váratlan eseményekkel szemben. A 2023-ban bevezetett lakásbiztosítás rendelet célja a lakásbiztosítások megfizethetőbbé, átláthatóbbá és rugalmasabbá tétele a fogyasztók számára.A lakásbiztosítás rendelet három fő változást hozott a lakásbiztosításokkal kapcsolatban:

1. További felmondási lehetőség:

  • A lakásbiztosítási szerződések minden év márciusában felmondhatók büntetés nélkül.
  • Ez a kiegészítő felmondási időszak nagyobb rugalmasságot biztosít a biztosítottak számára a díjak összehasonlításához és kedvezőbb ajánlatokra való váltáshoz.

2. Biztosítási alkuszi jutalékok korlátja:

  • A biztosítási brókerek által a lakásbiztosítási díjak értékesítéséért kapható maximális jutalék az éves biztosítási díj 20%-ában lett maximalizálva.
  • Ez a korlát célja, hogy a brókerek ne legyenek ösztönözve arra, hogy a biztosítottakat drágább vagy szükségtelen díjakkal rendelkező díjak felé tereljék.

3. Tisztább információk a díjakról és a fedezetekről:

  • A biztosítók kötelesek a biztosítottak számára tisztább és átláthatóbb információkat nyújtani a biztosítási díjakról és a kapott fedezetekről.
  • Ez magában foglalja a fedezetet jelentő kockázatokról, a kizárásokról, az önrészről és a díjszámítási módszertanról szóló információkat.

A lakásbiztosítás rendelet hatályba lépése óta a biztosítók már frissítették a díjaikat és a feltételeiket a jogszabálynak megfelelően. Fontos, hogy a lakásbiztosítás megkötése vagy meglévő szerződésének felülvizsgálata során alaposan összehasonlítsa a különböző ajánlatokat a díjak, a fedezetek, a kizárások, az önrész és a biztosító szolgáltatásainak minősége alapján.

Íme néhány tipp a lakásbiztosítás kiválasztásához a lakásbiztosítás rendelet figyelembevételével:

  • Hasonlítsa össze a különböző ajánlatokat a díjak, a fedezetek, a kizárások, az önrész és a biztosító szolgáltatásainak minősége alapján.
  • Kérdezze meg a biztosítót a lakásbiztosítás rendeletben elérhető kedvezményekről.
  • Olvassa el alaposan a biztosítási feltételeket, mielőtt szerződést köt.
  • Tájékozódjon a lakásbiztosítás jutalék mértékéről, de ne feledje, hogy ez csak egyike a figyelembe veendő tényezőknek.

A lakásbiztosítás rendelet egy fontos lépés a lakásbiztosítások piacának javítása felé. A fogyasztók számára ez a rendelet nagyobb rugalmasságot, átláthatóságot és jobb ár-érték arányt jelent.

További cikkek
Tudásportál - 2024-07-17 10:51

Kötelező biztosítás rendszám nélkül
A Kötelező biztosítás rendszám nélküli megkötése általában speciális helyzetekben lehetséges, amikor a jármű még nem rendelkezik érvényes forgalmi engedéllyel és rendszámmal.

Tudásportál - 2024-05-01 11:37

Lakásbiztosítás per esetére
A lakásbiztosítás alapvetően nem nyújt fedezetet jogi vitákra vagy peres eljárásokra. Azonban a lakásbiztosítás per esetére is nyújthat kiegészítő szolgáltatásokat, ha a per a lakáshoz kapcsolódik.

Tudásportál - 2024-07-11 06:55

A magyar biztosítási piacról
A magyarországi biztosítási piac jellemzőit sokrétű tényezők határozzák meg, amelyek tükrözik az ország gazdasági, társadalmi és jogi kereteit.