Biztosítások összehasonlítása:
Biztosítások összehasonlítása:
KÖTELEZŐ biztosítások
CASCO biztosítások
LAKÁS biztosítások
UTAS biztosítások
BALESET biztosítások
Tudásportál kiválasztott ikon
Tudásportál kategória váltás

NORMÁL VERZIÓ

A cikk normál verziója
Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte

Lakásbiztosítás jogszabályi háttere

Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte
Megosztás linkedinen
Megosztás facebookon
Küldés emailben
Kimásolás

lakasbiztositas

A lakásbiztosítás Magyarországon nem kötelező, kivéve, ha a lakást hitelből vásárolta. Épp ezért nem is olyan, mint a KGFB, amit törvény egyértelműen behatárol és szabályoz.Fontos megjegyezni, hogy a lakásbiztosítást bármikor érdemes lehet kötni, mert védelmet nyújt a váratlan káresemények ellen. A lakásbiztosítás jogszabályai mégis létező fogalom, hiszen vannak olyan törvények, melyeknek köze lehet hozzá.

A lakásbiztosításhoz két fő jogszabály kapcsolódik Magyarországon:

1. A Polgári Törvénykönyv (PTK): A PTK általános szabályokat fogalmaz meg a szerződésekre, köztük a biztosítási szerződésekre is. Ezek a szabályok vonatkoznak a lakásbiztosításra is, és meghatározzák a felek jogait és kötelezettségeit.

2. A Biztosítási Tevékenységről Szóló Törvény (Btv.): Ez a törvény a biztosítási piac működését szabályozza, beleértve a lakásbiztosítást is. Meghatározza a biztosítók kötelezettségeit, a fogyasztók jogait, és a biztosítási szerződések tartalmi követelményeit.

Szabályozó Rendeletek:

A Btv. alapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendeleteket alkothat a biztosítási piac működésének további szabályozására. Ezek a rendeletek kiegészítik a Btv.-t, és részletesebb szabályokat fogalmaznak meg a lakásbiztosítással kapcsolatos kérdésekben. Viszont van egy lakásbiztosítási típus, ami egyértelműen szabályozott. Ugyan nem jogszabály által, de nagyon komoly kritériumokat fogalmaz meg vele szemben a Magyar nemzeti Bank, ez a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO)

Az MFO a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által kidolgozott minősítési rendszer, amelynek célja, hogy a fogyasztók számára könnyebben összehasonlíthatóvá tegye a lakásbiztosítási ajánlatokat, és kiemelje azokat a szerződéseket, amelyek az MNB által meghatározott fogyasztóbarát feltételeknek megfelelnek.

Az MFO minősítés kötelező a biztosítók számára, ha az MNB által engedélyezett Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás nevet kívánják használni. Az MFO szerződésekben szereplő Alapkárok fedezetei is MNB rendeletben kerülnek meghatározásra. A biztosítók ezen fedezetek mellett kiegészítő fedezeteket is kínálhatnak, de az MNB által előírt alapfedezeteket kötelezően be kell tartaniuk.

Fontos:

  • Az MFO minősítés nem jelent garanciát a kártérítés kifizetésére, de a fogyasztók számára referenciapont lehet a lakásbiztosítás kiválasztásakor.
  • A lakásbiztosítás kiválasztásakor fontos alaposan összehasonlítani a különböző ajánlatokat a díjak, a fedezetek, a kizárások, az önrész és a biztosító szolgáltatásainak minősége alapján.
  • Olvassa el alaposan a biztosítási feltételeket, mielőtt szerződést köt.
További cikkek
Tudásportál - 2024-07-09 14:40

Kárbejelentési kötelezettség
A kárbejelentési kötelezettség a biztosítási esemény bekövetkezését a szabályzatban megállapított idő alatt a biztosítónak be kell jelenteni, a szükséges felvilágosításokat meg kell adni, és lehetővé kell tenni a bejelentés és a felvilágosítások tartalmának ellenőrzését.

Tudásportál - 2024-04-24 08:59

Casco biztosítás light
A casco biztosítás light egy olyan típusú casco biztosítás, amely a hagyományos casco biztosításokhoz képest korlátozottabb fedezetet nyújt. Ez általában alacsonyabb díjakkal jár, de kevesebb káreseményt fedez.

Tudásportál - 2024-05-02 04:28

Lakásbiztosítás utasbiztosítás kiegészítő biztosítással
Az utasbiztosítás kulcsfontosságú eleme a gondtalan utazásnak, de nem feltétlenül szükséges önálló szerződést kötni. Bizonyos lakásbiztosítások kiegészítő szolgáltatásként utasbiztosítást is tartalmaznak, de fontos tisztában lenni a korlátokkal és a teljes körű utasbiztosítás előnyeivel.