Biztosítások összehasonlítása:
Biztosítások összehasonlítása:
KÖTELEZŐ biztosítások
CASCO biztosítások
LAKÁS biztosítások
UTAS biztosítások
BALESET biztosítások
Tudásportál kiválasztott ikon
Tudásportál kategória váltás

NORMÁL VERZIÓ

Tudásportál gyerekeknek kategória váltás

GYEREKEKNEK ÍRT VERZIÓ

Tudásportál egyszerűen kategória váltás

KÖZÉRTHETŐBB VERZIÓ

A cikk normál verziója
Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte

Kármentességi nyilatkozat

Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte
Megosztás linkedinen
Megosztás facebookon
Küldés emailben
Kimásolás

kar

Naptár ikon 2024-07-05
Címkék ikon lakasbiztositas

A kármentességi nyilatkozat az a dokumentum, amelyben a szerződés reaktiválását kérő ügyfél nyilatkozik, hogy utólagos kárigényt nem nyújt be a díjjal nem fedezett időszakra.A Kármentességi Nyilatkozat a Biztosítások Szempontjából

A Kármentességi nyilatkozat egy jogi dokumentum, amelyben a biztosítási szerződést újra aktiválni kívánó ügyfél nyilatkozatot tesz arról, hogy nem támaszt kárigényt a díjjal nem fedezett időszakra vonatkozóan. Ez a nyilatkozat kulcsfontosságú szerepet játszik a díjhátralék rendezésében és a biztosítási szerződés fenntartásában. A biztosítások esetén ezt főleg akkor alkalmazza a biztosító, ha az ügyfélnek díjhátraléka van, de szeretné feléleszteni (reaktiválni) a szerződést. Ilyenkor a díjfizetés elmaradásának időszakára nem jelenthet kárt. 

A Kármentességi Nyilatkozat Fogalma

A Kármentességi nyilatkozat egy szélesebb körű fogalmat is takar, amelyben egy személy vagy csoport lemond bizonyos jogokról, vagy mentesíti a másik felet a felelősség alól esetleges károk vagy veszteségek esetén. Ezek a károk egy adott tevékenység vagy szolgáltatás során keletkezhetnek, vagy az idő előtt, a szerződéskötés előtt történhettek. A Kármentességi nyilatkozat aláírásával a nyilatkozó fél megerősíti, hogy visszamenőleg nem támaszt igényeket.

A Kármentességi Nyilatkozat A Biztosítások Terén

A biztosítási díjhátralékok rendezése során a Kármentességi nyilatkozat kiemelt szerepet játszik. A biztosító akkor aktiválja újra a díjhátralékkal érintett szerződést, ha a nyilatkozó fél aláírja a Kármentességi nyilatkozatot. Ez a nyilatkozat azt jelenti, hogy a nyilatkozó fél lemond a díjjal nem fedezett időszakra vonatkozó kárigényéről, és nem támaszthat jogi lépéseket a biztosítóval szemben.

A Kármentességi Nyilatkozat Jelentősége

A Kármentességi nyilatkozat aláírása számos előnnyel jár:

 • Jogi védelem: A nyilatkozat biztosítja a biztosítót, hogy mentesül a felelősség alól, ha a díjhátralék miatt a szerződés felfüggesztése során károk keletkeznek a biztosítottnál.
 • Tudatosság: A Kármentességi nyilatkozat aláírásával a nyilatkozó fél tudomásul veszi a díjhátralék kockázatait, ezáltal növekszik a felelősségtudata a jövőbeli díjfizetések tekintetében.
 • Kockázatkezelés: A Kármentességi nyilatkozat segíti a biztosítót abban, hogy hatékonyan kezelje a díjhátralékokkal kapcsolatos kockázatokat, ezáltal fenntartva a biztosítási piac stabilitását.

A kármentességi nyilatkozat lényege:

 • A biztosított lemond a díjhátralékból eredő kárigényéről.
 • A nyilatkozat kiterjed a díjhátralékkal érintett időszakra.
 • A biztosított nem támaszthat kárigényt a biztosítóval szemben a díjhátralékkal érintett időszakra vonatkozóan.
 • A biztosított ezáltal lehetőséget kap a biztosítási szerződés reaktiválására.

A Kármentességi Nyilatkozat Aláírása

A Kármentességi nyilatkozat aláírása általában a következőképpen zajlik:

 1. A díjhátralékkal érintett biztosított kéri a Kármentességi nyilatkozat formanyomtatványt a biztosítójától.
 2. A biztosított kitölti a nyilatkozatot, és aláírja azt.
 3. A biztosított benyújtja az aláírt nyilatkozatot a biztosítójának.
 4. A biztosító a nyilatkozat beérkezése után elbírálja a díjhátralék rendezését és a biztosítási szerződés újra aktiválását.

Fontos megjegyezni, hogy a Kármentességi nyilatkozat aláírása jogi következményekkel jár. A nyilatkozó fél lemond a díjjal nem fedezett időszakra vonatkozó kárigényéről, ezáltal nem támaszthat jogi lépéseket a biztosítóval szemben. A Kármentességi nyilatkozat aláírása előtt javasolt jogi tanácsot kérni, hogy a nyilatkozó fél tisztában legyen a jogaival és kötelezettségeivel.

A kármentességi nyilatkozat célja:

 • A díjhátralékok rendezése.
 • A biztosítási szerződések reaktiválása.
 • A biztosítási piac stabilitásának fenntartása.

Fontos megjegyzések:

 • A kármentességi nyilatkozat aláírása jogi következményekkel jár.
 • A biztosított lemond a kárigényéről, ezáltal nem támaszthat kártérítési igényt a biztosítóval szemben a díjhátralékkal érintett időszakra vonatkozóan.
 • A kármentességi nyilatkozat aláírása előtt javasolt jogi tanácsot kérni.

A kármentességi nyilatkozat további aspektusai:

 • A kármentességi nyilatkozat nem csak a biztosítások területén használatos, hanem más jogi kontextusokban is, például rendezvények szervezésekor, szolgáltatások igénybevételekor, vagy szerződések megkötésekor.
 • A kármentességi nyilatkozat aláírása nem mindig kötelező, de a jogi kockázatok minimalizálása érdekében javasolt.
 • A kármentességi nyilatkozat tartalmát jogi szakértővel kell megfogalmazni, hogy az a kívánt jogi hatást biztosítsa.

Összefoglalva:

A kármentességi nyilatkozat egy hasznos eszköz lehet a jogi kockázatok minimalizálására és a biztosítási szerződések újra aktiválására. A nyilatkozat aláírása előtt azonban fontos megérteni a jogi következményeket és jogi tanácsot kérni.

További cikkek
Tudásportál - 2024-07-16 11:44

Kötelező biztosítás külföldi rendszámú autóra
Egyszerűen összefoglalva kötelező biztosítás külföldi rendszámú autóra nem lehetséges, miközben a KGFB kötelező.

Tudásportál - 2024-07-24 14:06

Casco biztosítás külföldre
A casco biztosítás területi hatálya kiterjedhet Magyarországon kívüli területekre is, de ez a biztosító társaságtól és a szerződéstől függ. Gyakran a fedezet Európára vagy akár a világra is kiterjedhet, de a pontos feltételeket a casco biztosítás külföldre vonatkozó részeiről a szerződésben kell ellenőrizni.

Tudásportál - 2024-05-02 04:28

Lakásbiztosítás utasbiztosítás kiegészítő biztosítással
Az utasbiztosítás kulcsfontosságú eleme a gondtalan utazásnak, de nem feltétlenül szükséges önálló szerződést kötni. Bizonyos lakásbiztosítások kiegészítő szolgáltatásként utasbiztosítást is tartalmaznak, de fontos tisztában lenni a korlátokkal és a teljes körű utasbiztosítás előnyeivel.