Biztosítások összehasonlítása:
Biztosítások összehasonlítása:
KÖTELEZŐ biztosítások
CASCO biztosítások
LAKÁS biztosítások
UTAS biztosítások
BALESET biztosítások
Tudásportál kiválasztott ikon
Tudásportál kategória váltás

NORMÁL VERZIÓ

A cikk normál verziója
Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte

Kármegosztás

Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte
Megosztás linkedinen
Megosztás facebookon
Küldés emailben
Kimásolás

kar

Naptár ikon 2024-07-08
Címkék ikon kotelezo_biztositas

A kármegosztás a károkozásért való felelősség százalékos megosztása a károkozásban résztvevők között. Ha például a bekövetkezett ütközésért “A járművezető”-t 70%-ban, “B jármű vezető”-t pedig 30%-ban terheli a felelősség, akkor “A” (illetőleg felelősségbiztosítója) “B” kárának 70%-át, míg a “B” részes “A” kárának 30%-át köteles megtéríteni. A közrehatási százalékok összege természetesen nem haladhatja meg a 100%-ot.Mi az a Kármegosztás?

A kármegosztás a károkozásért való felelősség százalékos megosztása a károkozásban részt vevők között. Ez azt jelenti, hogy ha egy adott káreseményben több fél is szerepet játszott, akkor a bíróság vagy a felek maguk döntik el, hogy kinek mekkora mértékben kell felelnie a kárért.

Például:

 • Két autó ütközik. A bíróság megállapítja, hogy "A" sofőr 70%-ban, "B" sofőr pedig 30%-ban felelős a balesetért. Ez azt jelenti, hogy "A" sofőrnek (vagy a kötelező felelősségbiztosítójának) "B" sofőr kárának 70%-át, "B" sofőrnek pedig "A" sofőr kárának 30%-át kell megtérítenie.

Hogyan működik a Kármegosztás?

A Kármegosztásnak számos formája létezik, de az alapvető elv mindegyikben ugyanaz: a kockázatokat és a felelősségeket megosztják a résztvevők között. Íme néhány példa a Kármegosztás működésére:

1. Biztosítási együttműködés:

 • A biztosító társaságok gyakran újra- és tovább-biztosítással osztják meg a nagy kockázatokat.
  • Ebben az esetben az elsődleges biztosító a kockázat egy részét átadja egy másik biztosítónak (újra- vagy tovább-biztosító), díjfizetésért cserébe.
  • Ez segít diverzifikálni a kockázatokat és kezelni azokat az iparágon belül.

2. Közösségi és önkéntes alapok:

 • Bizonyos közösségek vagy csoportok létrehozhatnak közös alapokat, amelyekbe a tagok rendszeresen befizetnek.
  • Ezt a közös alapot arra lehet használni, hogy fedezze a tagokat érintő váratlan káreseményeket, mint például betegségeket vagy baleseteket.

3. Társasági Kármegosztás:

 • A vállalatok, különösen nagy projektjeik vagy beruházásaik során, gyakran alkalmazzák a Kármegosztást a projekt különböző résztvevői között.
  • Így a kockázatot megosztják a projektben részt vevő szállítók, alvállalkozók és befektetők között.

4. Nemzetközi Kármegosztási megállapodások:

 • Országok vagy nagyobb nemzetközi szervezetek is létrehozhatnak megállapodásokat Kármegosztás céljából.
  • Ez különösen természeti katasztrófák vagy nagyobb gazdasági válságok esetén lehet releváns.

Mikor van szerepe a kármegosztásnak?

A kármegosztás akkor van szerepe, ha egy káreseményben több fél is érintett, és nem egyértelmű, hogy ki a kizárólagos felelős. Ilyen esetekben a bíróság mérlegeli a felek közrehatását a káresemény bekövetkezésében, és ennek alapján állapítja meg a kármegosztási arányokat.

A kármegosztásnak számos előnye van:

 • Kockázatkezelés: A kármegosztás lehetővé teszi a kockázatok szélesebb körű elosztását, ami csökkenti a potenciális veszteségeket és stabilizálja a pénzügyi rendszereket.
 • Pénzügyi stabilitás: A kármegosztási rendszerek növelik a résztvevők pénzügyi stabilitását, mivel egyetlen szereplő sem viseli egyedül a károk teljes terhét.
 • Társadalmi költségek csökkentése: A kármegosztás társadalmi szinten is előnyös, mivel segíthet csökkenteni a katasztrófák vagy váratlan események társadalmi és gazdasági költségeit.
 • Lehetővé teszi a nagyobb projektek és beruházások megvalósítását: A kármegosztás segít lefedni a nagyobb beruházásokkal járó kockázatokat, ezzel lehetővé téve a gazdasági fejlődést elősegítő nagyobb projektek megvalósítását.

Összességében a kármegosztás egy stratégiai eszköz a kockázatkezelésben, amely elősegíti a pénzügyi stabilitást és a gazdasági fejlődést különböző szinteken, lehetővé téve a szereplők számára, hogy hatékonyabban kezeljék a potenciális károkat és kockázatokat.

További cikkek
Tudásportál - 2024-07-07 20:29

Kárbejelentőlap
A kárbejelentő lap egy hivatalos dokumentum, amelyet biztosítási események esetén tölt ki az érintett személy.

Tudásportál - 2024-04-28 19:10

Lakásbiztosítás hitelhez
A lakáshitelhez kötelező a lakásbiztosítás megkötése. Ez a bankok számára garanciát jelent arra az esetre, ha a fedezetként szolgáló ingatlan kár szenvedne. A lakásbiztosítás hitelhez fedezetének minimumra kell kiterjednie a tűz-, robbanás-, viharkárra, valamint a vezetékes vízkárokra.

Tudásportál - 2024-04-18 19:28

Kötelező biztosítás gazdasági totálkár fogalma
A "gazdasági totálkár" kifejezés a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) és casco biztosítás kontextusában használatos, és arra az esetre vonatkozik, amikor egy jármű megjavítása gazdaságilag nem indokolt.