Biztosítások összehasonlítása:
Biztosítások összehasonlítása:
KÖTELEZŐ biztosítások
CASCO biztosítások
LAKÁS biztosítások
UTAS biztosítások
BALESET biztosítások
Tudásportál kiválasztott ikon
Tudásportál kategória váltás

NORMÁL VERZIÓ

Tudásportál gyerekeknek kategória váltás

GYEREKEKNEK ÍRT VERZIÓ

Tudásportál egyszerűen kategória váltás

KÖZÉRTHETŐBB VERZIÓ

A cikk normál verziója
Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte

Kárenyhítés

Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte

Kárenyhítés a már bekövetkezett kár, biztosítási esemény károsító hatásait csökkentő magatartás. Ellentétben a kármegelőzéssel ez a kötelezettség szerződési kikötés nélkül is terheli a károsultat a polgári jog szabályainak megfelelően.A Kárenyhítés - A Biztosított Felelőssége a Károk Minimalizálásában

A kárenyhítés egy olyan proaktív eljárás, amelyet a biztosított személyek vagy szervezetek alkalmaznak egy biztosítási esemény bekövetkezése után. Ennek célja a kár mértékének minimalizálása, a további károk megelőzése, és ezzel a biztosítóra háruló kártérítési kötelezettség csökkentése.

A kárenyhítés nem azonos a kártérítéssel, bár szorosan kapcsolódik hozzá. A kártérítés a biztosítási szerződés alapján a biztosító által a károsultnak kifizetett összeg, míg a kárenyhítés a károk enyhítésére, a következmények minimalizálására összpontosít, függetlenül a károkozó felelősségétől.

A kárenyhítés célja:

 • A kár mértékének csökkentése: Az azonnali és szakszerű beavatkozás segíthet megelőzni a további károkat, és megakadályozhatja a kár mértékének exponenciális növekedését.
 • A további károk megelőzése: A kárenyhítő intézkedések megtételével elkerülhető, hogy a már bekövetkezett károk további károkat okozzanak.
 • A biztosítóra háruló kártérítési kötelezettség minimalizálása: A károk mértékének csökkentése egyenes arányban csökkenti a biztosítónak kifizetendő kártérítési összeget is.

A kárenyhítés előnyei a biztosított számára:

 • Gyorsabb kárrendezés: A kárenyhítő intézkedések megtételével a káresemény bejelentése és a kárrendezés folyamata gyorsabbá és hatékonyabbá válik.
 • Kevesebb stressz: A kárenyhítő intézkedések megtétele segíthet csökkenteni a káreseménnyel járó stresszt és szorongást.
 • Kisebb kár: A gyors és hatékony kárenyhítés jelentősen csökkentheti a károk mértékét, ezáltal a károsult számára is kedvezőbb.
 • Gyorsabb helyreállítás: A kárenyhítés segítségével a károsult hamarabb visszatérhet a normális életviteléhez.
 • Kisebb költségek: A kárenyhítés a biztosítási esemény utáni további károk megelőzésével csökkentheti a biztosítási kifizetések összegét.
 • A biztosítási díjak alacsonyabbak: A kisebb kártérítési kifizetések következtében a biztosítási díjak is alacsonyabbak lehetnek.
 • Szerződési kötelezettség: A biztosítási szerződések gyakran követelik meg a biztosítottaktól, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt a károk minimalizálása érdekében.
 • Jogi következmények elkerülése: Ha a biztosított nem tesz meg minden ésszerű lépést a kárenyhítés érdekében, a biztosító jogosult lehet a kártérítési összeg csökkentésére vagy teljes megtagadására.

A kárenyhítés előnyei a biztosító számára:

 • Kisebb kifizetések: A károk mértékének csökkentése a biztosító számára is kedvezőbb kifizetéseket eredményez.
 • Jobb ügyfél-elégedettség: A gyors és hatékony kárrendezés javítja az ügyfelek elégedettségét.
 • Erősebb piaci pozíció: A megbízható és ügyfélközpontú kárenyhítési politika erősíti a biztosító piaci pozícióját.

A kárenyhítés fontossága:

A kárenyhítés nem csak a biztosító, de a biztosított számára is kiemelt fontosságú. A károsult aktív részvétele a kárenyhítési folyamatban:

 • Gyorsabb kárfelméréshez és káreseményhez vezet.
 • Csökkenti a további károk kockázatát.
 • Alacsonyabb kártérítési összeget eredményez.
 • Segíti a károsult mielőbbi visszatérését a normál életviteléhez.

A kárenyhítés lehetséges módjai:

A kárenyhítés módja a biztosítási esemény típusától és a biztosítási szerződés feltételeitől függően változhat. Néhány példa a kárenyhítés lehetséges módjaira:

 • Lakásbiztosítás: A biztosított ideiglenes szállást biztosíthat magának és családjának, ha a lakás lakhatatlanná válik. A biztosított elvégezheti a lakás ideiglenes javításait is a további károk megelőzése érdekében.
 • Gépjármű-biztosítás: A biztosított elvégezheti a sérült gépjármű javítását, vagy ideiglenes gépjárművet biztosíthat magának a javítási időszakra.
 • Utasbiztosítás: A biztosított fedezi az orvosi költségeket, a kórházi ellátást, a hazautazás költségeit, és más, a balesettel vagy betegséggel kapcsolatos költségeket.

A kárenyhítés kulcsfontosságú szerepet játszik a biztosítási rendszer hatékony működésében. A biztosított felelőssége, hogy a káresemény bekövetkezése után aktívan tegyen lépéseket a károk minimalizálása érdekében. Ez a proaktív megközelítés mind a biztosított, mind a biztosító számára előnyös.

Fontos megjegyezni, hogy a kárenyhítésre vonatkozó konkrét kötelezettségek a biztosítási szerződéstől függően változhatnak. A biztosítottnak érdemes tájékozódnia a biztosítási feltételekben foglalt kárenyhítési előírásokról, és ezek alapján cselekednie a káresemény bekövetkezésekor.

A kárenyhítésre vonatkozó tanácsok:

 • Jelenítse be a káreseményt a lehető leghamarabb a biztosítójának.
 • Kövesse a biztosító utasításait a kárenyhítéssel kapcsolatban.
 • Gyűjtse össze a károkkal kapcsolatos dokumentumokat (pl. fényképek, számlák).
 • Mindent tegyen meg a további károk megelőzése érdekében.
 • Forduljon bizalommal a biztosítójához, ha bármilyen kérdése van a kárenyhítéssel kapcsolatban.

Összességében a kárenyhítés kulcsfontosságú része a biztosítási folyamatnak, és mind a biztosítottak, mind a biztosítók érdekét szolgálja a károk mérséklése és a kárrendezés hatékonyságának növelése érdekében.

További cikkek
Tudásportál - 2024-05-03 04:41

Utasbiztosítás helikopteres mentés fedezete
A helikopteres mentés biztonságos és gyorssegítséget nyújthat súlyos balesetek esetén, különösen nehezen megközelíthető területeken. Az utasbiztosításhelikopteres mentés fedezete fedezi a mentés költségeit, ha a biztosított súlyos sérülést szenved utazása során.

Tudásportál - 2024-07-07 19:52

Kinek kell megkötni a KGFB-t?
A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás szerződője akkor lehet, ha a gépjármű forgalmi engedélyébe be van jegyezve, mint üzemben tartó, ennek hiányában, mint tulajdonos.

Tudásportál - 2024-04-18 18:27

A kötelező biztosítás drágulása
A kötelező biztosítás drágulása számos tényezőtől függhet, és ez egy olyan jelenség, amelyet számos országban, így Magyarországon is megfigyelhetünk időről időre.