Biztosítások összehasonlítása:
Biztosítások összehasonlítása:
KÖTELEZŐ biztosítások
CASCO biztosítások
LAKÁS biztosítások
UTAS biztosítások
BALESET biztosítások
Tudásportál kiválasztott ikon
Tudásportál kategória váltás

NORMÁL VERZIÓ

A cikk normál verziója
Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte

Kárbejelentési kötelezettség

Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte

A kárbejelentési kötelezettség a biztosítási esemény bekövetkezését a szabályzatban megállapított idő alatt a biztosítónak be kell jelenteni, a szükséges felvilágosításokat meg kell adni, és lehetővé kell tenni a bejelentés és a felvilágosítások tartalmának ellenőrzését.A Kárbejelentési Kötelezettség: Minden, Amit Tudnia Kell

A kárbejelentési kötelezettség a biztosítási esemény bekövetkezésekor fennálló jogi kötelezettség, melynek keretében a biztosítottnak a kárt a biztosítónak a biztosítási feltételekben meghatározott határidőn belül be kell jelentenie. Ez a bejelentés elengedhetetlen a kártérítési igény benyújtásához és a kárrendezési folyamat elindításához.

Mikor kell élni a kárbejelentési kötelezettséggel?

A kárbejelentést a biztosítási esemény bekövetkezését követően a lehető leghamarabb meg kell tenni. A pontos határidőt a biztosítási szerződés tartalmazza, de általában nem haladhatja meg a 30 napot. Fontos megjegyezni, hogy a határidő a kár tudomásszerzésétől számítandó, nem a káresemény bekövetkezésétől.

Példák:

 • Gépjármű-baleset: A balesetet követően a károsultnak 30 napja van arra, hogy bejelentse a kárt a károkozó biztosítójának. A károkozó pedig 5 munkanapon belül köteles bejelenteni a kárt a saját biztosítójának.
 • Lakásbiztosítás: Lakásbetörés vagy más káresemény esetén a biztosítottnak 30 napja van arra, hogy bejelentse a kárt a biztosítójának.
 • Utazási biztosítás: Betegség vagy baleset esetén az utasnak a lehető leghamarabb be kell jelentenie a kárt a biztosítójának.

Kivételek:

Bizonyos esetekben a biztosítási szerződés eltérhet a fenti határidőktől. Ezért mindig fontos ellenőrizni a szerződésben foglalt feltételeket.

Mit kell tenni a kárbejelentéskor?

A kárbejelentés során a következőket kell megadni a biztosítónak:

 • A biztosított neve és címe
 • A biztosítási szerződés száma
 • A káresemény időpontja, helyszíne és leírása
 • A kár mértéke
 • A kár okozta károk jegyzéke
 • Minden releváns bizonyíték (pl. fényképek, rendőrségi jegyzőkönyv, orvosi igazolás)

A kárbejelentést lehet telefonon, online vagy személyesen megtenni a biztosítónál. A biztosító valószínűleg kérdéseket fog feltenni a káreseménnyel kapcsolatban. Fontos, hogy őszintén és pontosan válaszoljon ezekre a kérdésekre, hogy a biztosító megfelelően felmérhesse a kárt és megállapíthassa a kártérítés mértékét.

Hol lehet elintézni a kárbejelentést?

A kárbejelentést a biztosító bármelyik ügyfélszolgálati csatornáján meg lehet tenni:

 • Telefonon: A biztosító ügyfélszolgálati telefonszámát megtalálja a biztosítási szerződésen vagy a biztosító honlapján.
 • Online: A legtöbb biztosítónak van online kárbejelentő felülete a honlapján.
 • Személyesen: A kárbejelentést be lehet jelenteni a biztosító személyes ügyfélszolgálatán is.

Tippek és tanácsok a sikeres kárbejelentéshez:

 • Jelenítse be a kárt azonnal: Ne várjon a kárbejelentéssel, tegye meg a lehető leghamarabb.
 • Gyűjtse össze a szükséges információkat: Mielőtt bejelentené a kárt, gyűjtse össze a káreseménnyel kapcsolatos összes releváns információt, beleértve a fényképeket, dokumentumokat és tanúk elérhetőségét.
 • Legyen pontos és őszinte: A kárbejelentés során pontos és őszinte információkat adjon meg a biztosítónak. A hamis vagy félrevezető információk a kárigény elutasításához vezethetnek.
 • Tartsa a kapcsolatot a biztosítóval: A kárbejelentés után tartsa a kapcsolatot a biztosítóval.

Összefoglaló: A Kárbejelentési Kötelezettség

A kárbejelentési kötelezettség a biztosítási szerződések alapvető eleme, amely mind a biztosítók, mind a biztosítottak számára kötelezettségeket ró ki. A lényeg, hogy a biztosított a biztosítási esemény bekövetkezése után a lehető leghamarabb, a szabályzatban meghatározott határidőn belül köteles tájékoztatni a biztosítót a káreseményről. Ezáltal a biztosító időben értesül a bekövetkezett kárról, és megkezdheti a kárrendezési folyamatot.

További cikkek
Tudásportál - 2024-04-26 04:24

Lakásbiztosítás beázási szolgáltatás
A lakásbiztosítás beázás esetén fontos szerepet játszik a károk helyreállításában és a pénzügyi veszteségek enyhítésében. A biztosító a kárt okozó eseménytől függően különböző szolgáltatásokat nyújthat, melyek célja a lakás és a benne tárolt ingóságok eredeti állapotának visszaállítása.

Tudásportál - 2024-07-07 19:02

Mi a teendő Gépjármű vásárlás esetén?
Gépjármű vásárlása esetén a legfontosabb teendő a megfelelő szerződése, okiratok és biztosítás megszerzése.

Tudásportál - 2024-05-04 13:55

Utasbiztosítás üzleti utakhoz
Az üzleti utak elengedhetetlenek a vállalkozások sikeréhez, de kockázatokkal is járhatnak. Ezért kifejezetten ajánlott az utasbiztosítás üzleti utakhoz, hogy gondtalanul végezhesse munkáját.