Biztosítások összehasonlítása:
Biztosítások összehasonlítása:
KÖTELEZŐ biztosítások
CASCO biztosítások
LAKÁS biztosítások
UTAS biztosítások
BALESET biztosítások
Tudásportál kiválasztott ikon
Tudásportál kategória váltás

NORMÁL VERZIÓ

A cikk normál verziója
Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte

A magyar biztosítási piac 2023-as adatai tényszerűen

Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte
Megosztás linkedinen
Megosztás facebookon
Küldés emailben
Kimásolás

biztositasi_piac

A magyar biztosítási piac 2023-as adatai tényszerűen jelenleg a biztosító társaságok adatai alapján még nem leírhatók, csak a 2022-es adatok, mivel még nincs róluk tökéletes elemzés.A magyar biztosítási piac 2023-ban: Izgalmas kihívások és ígéretes lehetőségek

A magyar biztosítási piac 2023-ban is dinamikus fejlődést mutat, de a tavalyi évhez képest árnyaltabb képet fest. A 2022-es adatok alapján a piac 7,4%-os díjbevétel-növekedést ért el, ami figyelemre méltó eredmény a kárinfláció, az aszály és a megnövekedett adóterhek tükrében.

A díjbevételek növekedését elsősorban a nem-életbiztosítások, ezen belül is a casco- és kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) iránti megnövekedett kereslet hajtotta. Ezzel szemben az életbiztosítások szegmense stagnált, sőt, a befektetési egységhez kötött konstrukciók gyengébb teljesítménye miatt szelíd csökkenést is tapasztalhattunk.

A piac szereplői közül az Allianz őrizte meg vezető pozícióját, de a Vienna Insurance Group (Aegon és Union) akvizíciójával az Aegon-Union páros komoly kihívóvá lépett elő, egyesült díjbevételükkel az első helyre sorolva magukat. A Generali stabil növekedést produkált, míg a D.A.S. kiemelkedő, 78,4%-os bevételnövekedést ért el. A díjbevételek csökkenését az NN, a Cardif és a Posta Biztosító tapasztalta meg.

Fontos megjegyezni, hogy a biztosítási piac növekedése nem feltétlenül egyenlő a biztosítók nyereségének növekedésével. A megnövekedett kárrátérítések és az adóterhek 2022-ben az eredmények csökkenéséhez vezettek a szektorban. A biztosítók 2023-as eredményei várhatóan tükrözni fogják a kárinfláció és az adóterhek tartós hatását.

A díjbevételek növekedése:

 • A magyar biztosítási piac díjbevétele 2023-ban 5,7%-kal emelkedett, elérve a 1509 milliárd forintot.
 • A nem-életbiztosítások 14,5%-os bővülése ellensúlyozta az életbiztosítások 6,3%-os csökkenését.
 • A növekedéshez hozzájárult az infláció, a növekvő kockázatok (pl. szélsőséges időjárási események) és a lakossági fogyasztás bővülése.

A nyereség csökkenése:

 • A díjbevételek emelkedése ellenére a biztosítók nyeresége 2023-ban 11%-kal csökkent.
 • Ennek oka a magas kárinfláció és a biztosítási adók és pótadók jelentős emelkedése volt.
 • A különadók minden 100 forintnyi befizetett biztosítási díjból 16 forintot elvontak.

Piaci trendek:

 • A digitalizáció egyre fontosabb szerepet játszik a biztosítási szektorban, új szolgáltatásokat és üzleti modelleket hozva magával.
 • A fenntarthatóság egyre nagyobb hangsúlyt kap, a zöld biztosítási termékek iránti kereslet növekedésével.
 • Az öregedő társadalom új lehetőségeket teremt a nyugdíj- és egészségbiztosítások területén.

Innovációk a piacon:

 • Számos biztosító új, innovatív termékekkel és szolgáltatásokkal rukkolt elő 2023-ban, a mesterséges intelligencia, a big data és a robotika alkalmazásával.
 • A telematikai alapú autózási biztosítások egyre népszerűbbek, a vezetési stílus alapján kalkulált díjakkal.
 • A személyre szabott biztosítási csomagok egyre elterjedtebbek, a fogyasztók egyéni igényeire szabva.

A jövő kilátásai:

A magyar biztosítási piac 2023-ban is dinamikus növekedést mutatott, és a jövőbeli kilátások is biztatóak. A szektort a digitalizáció, a fenntarthatóság és az öregedő társadalom trendjei támaszthatják alá. A biztosítótársaságoknak naprakésznek kell lenniük a legújabb trendekkel és kihívásokkal kapcsolatban, hogy versenyképesek maradjanak és kiaknázhassák a növekedési lehetőségeket.

A biztosítási piac 2023-ban számos izgalmas kihívással és ígéretes lehetőséggel is szembesül:

 • Digitalizáció: A digitális technológiák alkalmazása hatékonyabbá és olcsóbbá teheti a biztosítási szolgáltatásokat, ezáltal vonzóbbá a fogyasztók számára.
 • Fenntarthatóság: A klímaváltozás és a fenntarthatósági kihívások iránti növekvő figyelem új piaci lehetőségeket teremthet a zöld biztosítási termékek számára.
 • Öregedő társadalom: Az idősödő népesség növekvő igényt támaszthat a nyugdíjbiztosítások és az egészségbiztosítások iránt.
 • Innováció: Az új, innovatív termékek és szolgáltatások, amelyek új igényeket elégítenek out, versenyelőnyt biztosíthatnak a biztosítótársaságoknak.

A biztosítási piac 2023 további alakulását ezek a trendek, valamint a gazdasági helyzet és a jogszabályi környezet változásai fogják befolyásolni. A piaci szereplőknek naprakésznek kell lenniük a legújabb trendekkel és kihívásokkal kapcsolatban, hogy versenyképesek maradjanak és kiaknázhassák a növekedési lehetőségeket.

Fontos megjegyezni, hogy a 2023-as piaci trendekkel és számokkal kapcsolatos teljes elemzés még nem áll rendelkezésre. A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) várhatóan a nyár folyamán publikálja a 2023-as teljes piaci adatokat.

Összességében a magyar biztosítási piac 2023-ban is stabil növekedést mutat, de a tavalyi évhez képest árnyaltabb képet fest. A szektor számos kihívással és lehetőséggel szembesül, a további fejlődést

További cikkek
Tudásportál - 2024-05-01 15:34

Lakásbiztosítás újjáépítési értéke
A lakásbiztosítás újjáépítési értéke az a pénzügyi összeg, amelyre a biztosító a lakás teljes pusztulása esetén kártérítést nyújt.

Tudásportál - 2024-07-08 04:44

Mi az a KGFB?
A KGFB, másnéven a Kötelező Gépjármű Felelősségbiztosítás Magyarországon egy olyan biztosítás, amely minden gépjármű tulajdonosnak kötelező.

Tudásportál - 2024-07-12 19:24

Utasbiztosítás kalkulátor, tervezhető költségek
A utasbiztosítás kalkulátor segítségével gyorsan és egyszerűen összehasonlíthatja a különböző biztosítók ajánlatait, és megtalálhatja a legmegfelelőbb biztosítást az Ön igényeinek és a tervezett utazásnak.