Biztosítások összehasonlítása:
Biztosítások összehasonlítása:
KÖTELEZŐ biztosítások
CASCO biztosítások
LAKÁS biztosítások
UTAS biztosítások
BALESET biztosítások
Tudásportál kiválasztott ikon
Tudásportál kategória váltás

NORMÁL VERZIÓ

A cikk normál verziója
Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte

A lakásbiztosítás kötelező?

Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte
Megosztás linkedinen
Megosztás facebookon
Küldés emailben
Kimásolás

lakasbiztositas

A lakásbiztosítás Magyarországon nem kötelező, kivéve, ha a lakást hitelből vásárolta. Ebben az esetben a hitelszerződés feltételeként kötelező lakásbiztosítást kötni a hitelfedezet biztosítására.Fontos megjegyezni, hogy a lakásbiztosítás csupán a hitelfelvételhez kötelező, de mindenkinek érdemes megfontolni a megkötését, hiszen védelmet nyújt a váratlan káresemények ellen.

Miért kötelező a lakásbiztosítás hitelfelvételkor?

A bankok a hitelfelvételkor biztosítékot követelnek a hitelösszeg visszafizetésének biztosítására. A lakásbiztosítás egyik formája ennek a biztosítéknak, hiszen fedezi a lakás károsodása esetén keletkezett károkat, ezáltal megvédi a bankot az esetleges veszteségtől.

Miért éri meg a lakásbiztosítás kötése még akkor is, ha nem kötelező?

A lakásbiztosítás nem csak a hitelfelvételkor, de bármikor érdemes lehet, mert:

 • Védelmet nyújt a váratlan káresemények ellen: A lakásbiztosítás fedezi a károkat, ha a lakás vagy az ingóságok károsodnak vagy eltulajdonítják. Ez megakadályozza, hogy a biztosítottnak pénzügyi nehézségei támadjanak a káresemény következtében.
 • Fedezi a javítási vagy pótlási költségeket: A biztosító fedezi a kártérítést, ha a lakás vagy az ingóságok károsodnak vagy eltulajdonítják. Ez megakadályozza, hogy a biztosítottnak magának kelljen fedeznie a javítási vagy pótlási költségeket.
 • Megnyugvást ad a biztosítottnak: A lakásbiztosítás tudatában a biztosított nyugodtabban élhet, mert tudja, hogy a lakása és az ingóságai védve vannak a váratlan káresemények ellen.

A lakásbiztosítás számos különböző fedezetet kínálhat, a biztosított igényeitől függően. A leggyakoribb fedezetek a következők:

 • Tűz, robbanás: A tűz- és robbanáskárok okozta károkat fedezi a biztosító.
 • Vihar, jégverés, villámcsapás, hónyomás: A szélsőséges időjárási körülmények okozta károkat fedezi a biztosító.
 • Csőtörés, vízkár: A csőtörés, árvíz vagy más víz okozta károkat fedezi a biztosító.
 • Betörés, lopás: A betörés vagy betörés során ellopott ingóságok értékét fedezi a biztosító.
 • Idegen tárgyak rádőlése: Ha a szerződésben nem biztosított, a kockázatviselés helyén kívül található idegen tárgy rádőléssel kárt okoz a biztosított vagyontárgyaiban.
 • Ismeretlen üreg beomlása: Ha a természetes egyensúlyi állapot megszűnése következtében egy ismeretlen építmény, üreg hirtelen bekövetkező beomlása a biztosított vagyontárgyakban kárt okoz.
 • Árvíz, Földrengés, földcsuszamlás: Természeti katasztrófák ellen is nyújthat megbízható védelmet. 
 • Üvegtörés: A biztosított épületek és lakások szerkezetileg beépített üvegezéseiben keletkező károkra. 
 • Felelősségbiztosítás: A biztosító a szerződésben megállapított mértékben mentesíti a biztosítottat olyan kár megtérítése alól, melyért jogszabály szerint felelős és melyet neki kellene megtéríteni a károsult részére.
 • Vandalizmus, rongálás: A rongálás okozta károkat fedezi a biztosító.

A lakásbiztosítás díja a biztosított lakás értékétől, a fedezetek terjedelmétől és a biztosított önrészvállalásától függ.

A lakásbiztosítás kiválasztásakor fontos alaposan összehasonlítani a különböző ajánlatokat, és kiválasztani a biztosított igényeinek és pénztárcájának leginkább megfelelő szerződést.

Tippek a lakásbiztosítás kiválasztásához:

 • Hasonlítsa össze a biztosítási díjakat, a fedezeteket, a kizárásokat, az önrészt és a biztosító szolgáltatásainak minőségét.
 • Kérdezze meg a biztosítót a kampányokban elérhető kedvezményekről.
 • Olvassa el alaposan a biztosítási feltételeket, mielőtt szerződést köt.
 • Tartsa meg a szerződést és a biztosítási kötvényt.
További cikkek
Tudásportál - 2024-05-04 09:19

Utasbiztosítás nyaraláshoz
A nyaralás a pihenés és a feltöltődés ideje, de váratlan események is felmerülhetnek, amelyek megzavarhatják a terveket és komoly pénzügyi nehézségeket okozhatnak. Ilyen esetekben elengedhetetlen a megfelelő Utasbiztosítás nyaraláshoz is, melynek megléte védelmet nyújt a váratlan költségek ellen.

Tudásportál - 2024-07-21 16:12

Kötelező biztosítás váltás határidő betartása
A kötelező biztosítás váltás határidő betartása rendkívül fontos, legyen szó évfordulós vagy kampány szerű biztosító váltásról.

Tudásportál - 2024-07-21 15:54

Mikromobilitási eszközök biztosítása
A városi közlekedésben egyre népszerűbbek a mikromobilitási eszközök, mint a robogók, elektromos rollerek és kerékpárok. Ezek nem csak gyorsak, kényelmesek és környezetbarátak, de szórakoztatóak is. Azonban a növekvő népszerűséggel egyre fontosabbá válik a felelősségteljes közlekedés.zzel összhangban 2024. július 16-tól új szabályozás lép életbe Magyarországon, ami biztosítási kötelezettséget terjeszt ki bizonyos mikromobilitási eszközökre.