Biztosítások összehasonlítása:
Biztosítások összehasonlítása:
KÖTELEZŐ biztosítások
CASCO biztosítások
LAKÁS biztosítások
UTAS biztosítások
BALESET biztosítások
Tudásportál kiválasztott ikon
Tudásportál kategória váltás

NORMÁL VERZIÓ

Tudásportál gyerekeknek kategória váltás

GYEREKEKNEK ÍRT VERZIÓ

Tudásportál egyszerűen kategória váltás

KÖZÉRTHETŐBB VERZIÓ

A cikk normál verziója
Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte

A lakásbiztosítás felmondása

Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte
Megosztás linkedinen
Megosztás facebookon
Küldés emailben
Kimásolás

lakasbiztositas

A lakásbiztosítás felmondása általában formális eljárás, melynek során a biztosított írásban értesíti a biztosítót a szerződés megszüntetésének szándékáról.Lakásbiztosítás felmondása: Részletes útmutató

A lakásbiztosítás felmondása egy fontos lépés lehet, ha elégedetlen a jelenlegi szolgáltatójával, díjával, vagy ha egyszerűen jobb ajánlatot talált máshol. A folyamat meglehetősen egyszerű, de van néhány dolog, amire oda kell figyelnie, hogy elkerülje a kellemetlenségeket.

Mikor mondhatja fel a lakásbiztosítását?

 • Évfordulón: A legtöbb lakásbiztosítási szerződés évfordulón automatikusan megújul. A felmondáshoz legalább 30 nappal (de akár 60 nappal) az évforduló előtt írásban kell értesítenie a biztosítót.
 • Márciusi kampány: 2024-től egy új jogszabálynak köszönhetően márciusban bárki, díjmentesen felmondhatja a lakásbiztosítását, függetlenül az évfordulótól. A felmondási határidő 2024. április 2. éjfél.
 • Érdekmúlás: Bizonyos esetekben, például ingatlan eladása vagy bérlői szerződés megszűnése esetén, az "érdekmúlás" jogcímén a biztosítási évfordulótól függetlenül is felmondhatja a lakásbiztosítását.

Hogyan mondja fel a lakásbiztosítását?

 1. Tájékozódjon: Ellenőrizze a lakásbiztosítási szerződését a felmondási időszakkal és a felmondás módjával (írásban, online űrlap, stb.) kapcsolatosan.
 2. Válasszon új biztosítót: Amennyiben szükséges, keressen új lakásbiztosítást, és hasonlítsa össze a díjakat, a fedezetet és a szolgáltatásokat.
 3. Készítse el a felmondó nyilatkozatot: Írjon egy írásbeli felmondó nyilatkozatot, amelyben megadja a szerződés számát, a felmondás okát (ha szükséges) és a felmondás hatályba lépésének dátumát.
 4. Juttassa el a felmondó nyilatkozatot a biztosítónak: A felmondó nyilatkozatot a biztosító által megadott címre kell postázni, e-mailben elküldeni, vagy online űrlapon benyújtani.
 5. Kövesse nyomon a folyamatot: Győződjön meg róla, hogy a biztosító befogadta a felmondó nyilatkozatot, és kapott írásbeli visszaigazolást a felmondásról.

Fontos tudnivalók:

 • A felmondási időszak betartása kötelező.
 • A felmondás okának megjelölése nem kötelező, de ajánlott.
 • A felmondás nem jár díjjal, kivéve a márciusi kampányban, ha a felmondó nyilatkozatot nem a biztosító által megadott határidőig juttatták el.
 • Ha díjhátraléka van, a biztosító nem fogadja el a felmondást.

Tippek:

 • A felmondó nyilatkozatot minél előbb küldje el a biztosítónak, hogy elkerülje az automatikus megújulást és a vele járó díjfizetési kötelezettséget.
 • A felmondás okának megjelölésével segíthet a biztosítóknak a szolgáltatásaik javításában.
 • A márciusi kampányban érdemes figyelni a határidőkre, hogy kihasználhassa a díjmentes felmondás lehetőségét.

Fontos: A lakásbiztosítás felmondása során mindig írásbeli értesítést kell küldeni a biztosítónak. A felmondási időszak betartása kötelező. A felmondás okának megjelölése nem kötelező, de javíthatja a biztosító szolgáltatásainak minőségét.

További cikkek
Tudásportál - 2024-07-10 13:37

A lakásbiztosítás felmondása
A lakásbiztosítás felmondása egy fontos döntés, amelyet alaposan át kell gondolni. Gyakorlatilag azt jelenti, hogy az addigi biztosítási szerződésünknek véget szeretnénk vetni.

Tudásportál - 2024-04-28 19:10

Lakásbiztosítás hitelhez
A lakáshitelhez kötelező a lakásbiztosítás megkötése. Ez a bankok számára garanciát jelent arra az esetre, ha a fedezetként szolgáló ingatlan kár szenvedne. A lakásbiztosítás hitelhez fedezetének minimumra kell kiterjednie a tűz-, robbanás-, viharkárra, valamint a vezetékes vízkárokra.

Tudásportál - 2024-05-03 10:49

Utasbiztosítás lényege
A nyaralás egy nagyszerű lehetőség a pihenésre és a feltöltődésre. Azonban a váratlan események megzavarhatják a terveket és jelentősköltségeket okozhatnak. Ezért fontos, hogy utasbiztosítást kössünk, mielőtt utazásra indulunk, hisz az utasbiztosítás lényege a védelem és az anyagi biztonság fenntartása az utazás ideje alatt is.