Biztosítások összehasonlítása:
Biztosítások összehasonlítása:
KÖTELEZŐ biztosítások
CASCO biztosítások
LAKÁS biztosítások
UTAS biztosítások
BALESET biztosítások
Tudásportál kiválasztott ikon
Tudásportál kategória váltás

NORMÁL VERZIÓ

A cikk normál verziója
Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte

A lakásbiztosítás drágulás

Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte
Megosztás linkedinen
Megosztás facebookon
Küldés emailben
Kimásolás

lakasbiztositas

A lakásbiztosítás díja az idő múlásával emelkedhet, amit a biztosítottaknak sajnos el kell viselniük. A lakásbiztosítás drágulásának okairól, a bejelentés módjáról, és a teendőkről az alábbiakban olvashat bővebben.Lakásbiztosítás Drágulás: Mit Tehet Ön?

A lakásbiztosítás díja az elmúlt években folyamatosan emelkedik, ami sok gondot okozhat a biztosítottaknak. A díjemelések mögött számos ok húzódik meg, de szerencsére van néhány dolog, amit Ön is tehet a díjak leszorítása érdekében.

A Lakásbiztosítás Drágulásának Okai:

 • Költségnövekedés: A biztosítóknak fedezniük kell a károk okozta költségeket, amelyek az elmúlt években jelentősen emelkedtek. Ezt a többletköltséget a díjak emelésével hárítják át a biztosítottakra.
 • Infláció: Az infláció hatására a pénz értéke csökken, ami azt jelenti, hogy a biztosítóknak több pénzre van szükségük a károk fedezéséhez. Ezért a díjakat is emelni kell, hogy lépést tartsanak az inflációval.
 • Változások a kockázatban: Bizonyos esetekben, ha a biztosítók úgy ítélik meg, hogy a lakást érintő kockázat megnőtt (pl. a környéken nőtt a betörések száma), akkor emelhetik a díjakat a kockázat fedezésére.
 • Versenyhelyzet: A biztosítók a versenytársak díjait is figyelembe veszik a díjak megállapításakor. Ha a versenytársak díjai emelkednek, a biztosítók is kénytelenek emelni a díjaikat, hogy versenyképesek maradjanak.

Mit Tehet Ön a Lakásbiztosítás Drágulása Ellen?

 • Összehasonlítani a díjakat más biztosítóknál: Lehet, hogy egy másik biztosítónál kedvezőbb díjat talál. Számos online kalkulátor áll rendelkezésre, amelyek segítenek összehasonlítani a különböző ajánlatokat.
 • Tárgyalni a biztosítóval: Ha elégedetlen a díjemelést, megpróbálhatja lealkudni a díjat a biztosítóval. Lehet, hogy kedvezményt kaphat, ha több biztosítást is köt (pl. lakás- és gépjárműbiztosítást) a biztosítónál.
 • Megvizsgálni a fedezetet: Lehet, hogy lemondhat bizonyos fedezetekről, amelyekre nem feltétlenül van szüksége, ezáltal csökkentve a díjat. Például, ha nem tart háziállatokat, lemondhat az állatkár fedezetről.
 • Kockázatcsökkentő intézkedések: Ha Ön is hozzájárul a kockázat csökkentéséhez (pl. riasztóberendezés beszerelése, tűzjelző beépítése), a biztosító díjkedvezményt adhat.
 • Fontos, hogy ne mondjon fel elhamarkodottan a biztosítást a díjemelést miatt. Először is mérlegelje a fenti lehetőségeket, és csak akkor mondjon fel a biztosítást, ha meggyőződött róla, hogy ez a legjobb megoldás.

Ne feledje: A lakásbiztosítás fontos szerepet játszik otthona és értékei védelmében. A Lakásbiztosítás Drágulása ellenére továbbra is érdemes fenntartani a biztosítást, és a fenti tippek segítségével megtalálhatja a legkedvezőbb megoldást.

A lakásbiztosítás díja számos tényezőtől függ, és alapvetően három fő elemből tevődik össze:

1. Alapdíj:

Ez a díj a biztosított lakás általános kockázati besorolásán alapul, és figyelembe veszi a következőket:

 • A lakás fekvése: A lakás helyszíne (város, kerület) befolyásolja a díjat, mivel a bűnözés, a természeti katasztrófák kockázata, és más tényezők eltérőek lehetnek.
 • A lakás jellemzői: A lakás mérete, típusa (pl. családi ház, lakás), építési módja, kora, és a benne tárolt értékek mind befolyásolhatják a díjat.
 • A választott fedezetek: A választott biztosítási fedezetek köre és mértéke jelentősen befolyásolja a díjat. Alapvető fedezetek közé tartozik a tűz, viharkár, betörés, vandalizmus, de kiegészítő fedezetek is köthetők, mint például vízkár, üvegtörés, jogvédelem, stb.

2. Kockázatkorrekciós tényezők:

Ezek a tényezők módosíthatják az alapdíjat, attól függően, hogy a biztosított lakás mennyire tér el az átlagtól a kockázati szempontból. Ilyen tényezők lehetnek:

 • Biztonsági berendezések: Bizonyos riasztóberendezések, tűzjelzők, és egyéb biztonsági berendezések beszerelése díjkedvezményhez vezethet.
 • Közös tulajdonban lévő részek: Ha a lakás társasházban található, a közös tulajdonban lévő részek (pl. lépcsőház, lift) állapota is befolyásolhatja a díjat.
 • Korábbi káresemények: Ha a lakásban korábban káresemény történt, az a díj emelkedéséhez vezethet.

3. Egyéb díjak:

Ebbe a kategóriába tartoznak a következő díjak:

 • Szerződési díj: Ez egy egyszeri díj, amit a szerződéskötéskor kell megfizetni.
 • Késedelmi díj: Ha a díjat nem fizetik be határidőre, késedelmi díjat kell fizetni.
 • Átruházási díj: Ha a lakást eladják, a biztosítási szerződést át kell ruházni az új tulajdonosra, amiért díjat kell fizetni.

A lakásbiztosítás díja ezen elemek összege alapján kerül megállapításra. Fontos megjegyezni, hogy a díjak biztosítónként eltérőek lehetnek, ezért érdemes több ajánlatot is bekérni a díjak összehasonlítása érdekében.

Ezen kívül, a lakásbiztosítás díját befolyásolhatják a következő tényezők is:

 • A biztosító kockázatvállalási hajlandósága: Bizonyos biztosítók óvatosabbak a kockázatvállalásban, és emiatt magasabb díjakat szabnak ki.
 • A biztosító piaci stratégiája: A biztosítók eltérő piaci stratégiákat követhetnek, ami a díjakban is tükröződik.
 • Az aktuális piaci trendek: A piaci trendek, mint például az infláció, a kártérítési kifizetések mértéke, stb., befolyásolhatják a díjakat.

A lakásbiztosítás kiválasztásakor nem csak a díjra érdemes figyelni, hanem a fedezetek körére és mértékére is. Győződjön meg róla, hogy a választott biztosítás megfelelő védelmet nyújt otthona és értékei számára.

Fontos:

 • Ne mondjon fel elhamarkodottan a biztosítást a díjemelést miatt. Először is mérlegelje a fenti lehetőségeket, és csak akkor mondjon fel a biztosítást, ha meggyőződött róla, hogy ez a legjobb megoldás.
 • Ne feledje: A lakásbiztosítás fontos szerepet játszik otthona és értékei védelmében. A Lakásbiztosítás Drágulása ellenére továbbra is érdemes fenntartani a biztosítást, és a fenti tippek segítségével megtalálhatja a legkedvezőbb megoldást.

Összefoglaló:

A lakásbiztosítás díja az elmúlt években folyamatosan emelkedik, de van néhány dolog, amit Ön is tehet a díjak leszorítása érdekében. Hasonlítsa össze a díjakat más biztosítóknál, tárgyaljon a biztosítóval, vizsgálja meg a fedezetet, tegyen kockázatcsökkentő intézkedéseket, és ne mondjon fel elhamarkodottan a biztosítást. A lakásbiztosítás továbbra is fontos védelmet nyújt otthona és értékei számára.

További cikkek
Tudásportál - 2024-05-30 22:51

Kárbejelentés
A Kárbejelentés a biztosított hivatalos lépése, amellyel a biztosítási esemény bekövetkezését bejelenti a biztosítónak.

Tudásportál - 2024-07-04 10:22

Mi az az üzembentartó váltás?
Az üzembentartó váltás, amikor eladja a tulajdonos a járművet, vagy más fogja azt használni.

Tudásportál - 2024-04-20 22:16

Kötelező biztosítás online ügyintézések
Magyarországon kötelező biztosítás online köthető, valamint a kötelező biztosítás online ellenőrizhető is, hisz lehetőség van online ügyintézésre ma már a biztosítóknál.