Biztosítások összehasonlítása:
Biztosítások összehasonlítása:
KÖTELEZŐ biztosítások
CASCO biztosítások
LAKÁS biztosítások
UTAS biztosítások
BALESET biztosítások
Tudásportál kiválasztott ikon
Tudásportál kategória váltás

NORMÁL VERZIÓ

A cikk normál verziója
Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte

A casco biztosítás önrész

Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte
Megosztás linkedinen
Megosztás facebookon
Küldés emailben
Kimásolás

casco_biztositas

A casco biztosítás önrésze az az összeg, amelyet a biztosítottnak kell állnia egy káresemény esetén, mielőtt a biztosító kifizeti a maradék kártérítést.Mi az a Casco Biztosítás Önrész?

A casco biztosítás önrésze az a biztosított által viselt összeg, amelyet káresemény bekövetkeztekor kell megfizetnie a biztosítónak történő kárpótlás előtt. Ez az összeg a biztosítási szerződésben van meghatározva, és lehet fix összeg vagy a károk bizonyos százaléka.

Mikor fordulhat elő a casco biztosítás önrész?

A casco biztosítás önrész bármilyen káresemény esetén bekövetkezhet, amelyre a casco biztosítás fedezetet nyújt. Ez magában foglalhatja a koccanásokat, töréseket, lopást, vandalizmust, elemi károkat és még sok mást.

Mi az önrész egyáltalán?

Az önrész egy általános fogalom a biztosítási jogban, amely nem csak a casco biztosításokra vonatkozik. Ez az a biztosított által viselt összeg, amelyet káresemény bekövetkeztekor kell megfizetnie a biztosítónak történő kárpótlás előtt. Az önrész célja:

 • Kockázatmegosztás: Az önrész segít elosztani a kockázatot a biztosított és a biztosító között, mivel a biztosított is hozzájárul a kár fedezéséhez. Ez ösztönzi a biztosítottat arra, hogy óvatosabban bánjon a tulajdonával, és csökkentse a balesetek kockázatát.
 • Felelősségvállalás: Az önrész ösztönzi a felelősségvállalást, mivel a biztosított tudja, hogy minden káresemény esetén neki is anyagi kötelezettségei lesznek.
 • Díjcsökkentő hatás: Magasabb önrész választása általában csökkenti a biztosítási díjakat, mivel a biztosító kisebb kockázatot vállal, így kevesebb kártérítési kötelezettség terheli.

A casco biztosítás önrész típusai:

 • Fix összegű önrész: Egy előre meghatározott, változatlan összeg, amit a biztosítottnak káreseményenként kell fizetnie. (Például minimum 20 000 Ft vagy minimum 100 000 Ft)
 • Százalékos önrész: A kárösszeg egy meghatározott százaléka, amit a biztosítottnak kell fizetnie. Ez függ a kár nagyságától, tehát változó összeg lehet. (Például minimum 10% vagy minimum 20%)
 • Kombinált önrész: A fix összegű és a százalékos önrész keveréke. Például 10%, de minimum 20 000 Ft.

Tippek és tanácsok a casco biztosítás önrészével kapcsolatban:

 • Válasszon Önnek megfelelő önrész mértéket: Fontos, hogy mérlegelje a saját pénzügyi helyzetét és kockázatvállalási hajlandóságát, mikor kiválasztja a casco biztosítás önrész mértékét. Ha Ön nem tudja fedezni egy magas önrészt egy esetleges káresemény esetén, akkor célszerű alacsonyabb önrészt választania. Azonban ne feledje, hogy alacsonyabb önrész magasabb biztosítási díjakkal jár.
 • Hasonlítsa össze a különböző ajánlatokat: Több biztosítótól is kérjen ajánlatot, és hasonlítsa össze az önrész mértékét és a biztosítási díjakat. Ne csak az önrész mértékét, de a biztosítási feltételeket is vegye figyelembe a választás során.
 • Gondolkodjon el a kiegészítő fedezetek bekötésén: Bizonyos kiegészítő fedezetek, mint például a bónuszvédelem, csökkenthetik az önrész mértékét káresemény esetén.
 • Kérdezze meg a biztosítót: Ha bármilyen kérdése van a casco biztosítás önrészével kapcsolatban, forduljon bizalommal a biztosítójához.

Összefoglaló:

A casco biztosítás önrésze egy fontos tényező, amelyet figyelembe kell venni a casco biztosítás megkötésekor. A megfelelő önrész mérték kiválasztása segíthet Önnek abban, hogy megtalálja az egyensúlyt a biztosítási díjak és a kockázatvállalás között.

Ne feledje:

 • A casco biztosítás önrésze a biztosított által viselt összeg káresemény esetén.
 • Az önrész mértéke lehet fix összeg vagy a károk bizonyos százaléka.
További cikkek
Tudásportál - 2024-04-18 18:58

Kötelező biztosítás elmulasztása
A kötelező biztosítás elmulasztása gyakorlatilag azzal jár, hogy nem lehet a gépjárművet a kormányhivatalba átjelenteni.

Tudásportál - 2024-04-28 17:33

A lakásbiztosítás elemi kárai
A lakásbiztosítás alapvető fontosságú a lakásunk védelmében, de nem fedez minden káreseményt. A természeti erők okozta károkra, azaz az elemi károkra kiegészítő biztosítást kell kötni. Ezek a károk kiszámíthatatlanok és súlyosak lehetnek, ezért fontos, hogy megfelelően felkészüljünk rájuk.

Tudásportál - 2024-06-06 12:25

Kötelező biztosítás bónusz elévülése
A bonus-malus elévülését a bonus-malus rendelet szabályozza.