Biztosítások összehasonlítása:
Biztosítások összehasonlítása:
KÖTELEZŐ biztosítások
CASCO biztosítások
LAKÁS biztosítások
UTAS biztosítások
BALESET biztosítások
Tudásportál kiválasztott ikon
Tudásportál kategória váltás

NORMÁL VERZIÓ

Tudásportál gyerekeknek kategória váltás

GYEREKEKNEK ÍRT VERZIÓ

Tudásportál egyszerűen kategória váltás

KÖZÉRTHETŐBB VERZIÓ

A cikk normál verziója
Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte

A casco biztosítás felmondása

Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte
Megosztás linkedinen
Megosztás facebookon
Küldés emailben
Kimásolás

casco_biztositas

Magyarországon a casco biztosítás felmondása több módon történhet, attól függően, hogy a biztosítási szerződés tulajdonosa vagy a biztosító kezdeményezi-e a felmondást. A Casco Biztosítás Felmondása: Teljes Kézikönyv

A casco biztosítás felmondása gyakori dilemma a gépjármű tulajdonosok számára. Legyen szó autóvásárlásról, biztosítóváltásról, vagy egyszerűen csak a díjak csökkentéséről, a folyamat megértése elengedhetetlen a zökkenőmentes lebonyolításhoz. A casco, vagyis a saját gépjármű kárának biztosítása, olyan szabadon köthető biztosítás, mely kiterjed a saját gépjárműveken esetlegesen bekövetkező károkra és lopásra. 

Ki mondhatja fel a casco biztosítást?

Biztosító általi felmondás esetében:

A biztosítók Magyarországon jogosultak felmondani a casco biztosítást bizonyos feltétel mellett, például:

 • Biztosítási díj fizetésének elmaradása esetén: Ha a biztosítási díjat nem fizetik meg a meghatározott határidőn belül.
 • Kockázatváltozás esetén: Ha jelentős változás történik a kockázati tényezőkben, például ha a járművet gyakran használják versenyeken vagy nem szabályos módosítást hajtottak rajta végre.
 • Szerződési feltételek megsértése esetén: Ez akkor történhet, ha a biztosított szándékosan okoz kárt.

Biztosítási szerződés tulajdonosa által történő felmondás esetében:

 1. Szerződés áttekintése: Első lépésként ellenőrizze a biztosítási szerződés általános vagy különös feltételeit, melyek részletezik a felmondás szabályait. hogy képet kapjon arról, milyen módokon és mikor mondható fel a casco biztosítása, mert ez eltérő lehet biztosító társaságonként.
 2. Írásbeli értesítés: A biztosítási szerződés felmondásához általában írásbeli felmondást kell benyújtani a biztosító felé. Ez lehet postai úton küldött levél vagy (egyre több biztosító esetében elérhető) elektronikus formában történő felmondás (pl. email, online ügyfélportál).
 3. Felmondási időszak: Tartsa szem előtt, hogy sok casco biztosításnak van egy előre meghatározott felmondási időszaka, melyet a szerződés megkötésekor jelöltek ki, például a szerződési évforduló előtt 30 nap vagy minden negyedév vége előtt 30 nappal. Mivel ez is eltérő lehet biztosítónkként, érdemes az első lépéssel kezdeni. 
 4. Visszaigazolás kérése: Kérjen visszaigazolást a biztosítótól a felmondás kézhezvételéről és annak érvénybe lépéséről. Ha nem fogadnák be, vagy fennakadás történne ezzel igazolhatja, hogy ön megtette a megfelelő lépéseket a felmondáshoz.

Főbb Lépések tulajdonosa által történő felmondás esetében:

 1. Határidő ellenőrzése: A casco biztosítás felmondása csak az évforduló előtt legalább 30 nappal lehetséges. Ez azt jelenti, hogy ha a szerződés 2024. július 1-jén jár le, legkésőbb 2024. június 1-jén kell elküldeni a felmondást.
 2. Felmondási forma: A felmondást írásban kell benyújtani a biztosítónak. Ez történhet:
  • Postai úton: Ajánlott levélben, a biztosító székhelyére címezve.
  • Elektronikusan: A biztosító online felületén, ügyfélkapun keresztül, vagy e-mailben (ha a biztosító ezt a lehetőséget biztosítja).
 3. Szükséges dokumentumok: A felmondáshoz általában nem szükséges külön dokumentumokat csatolni, de bizonyos esetekben szükség lehet az alábbiakra:
  • Adásvételi szerződés másolata: Ha eladta az autót.
  • Jelentés a gépjármű forgalomból való kivonásáról: Ha forgalomból kivonták az autót.
  • Biztosítási kötvény: A szerződés azonosításához.
 4. Felmondási díj: A legtöbb biztosító nem számít fel felmondási díjat a casco biztosítás felmondásakor. Néhány biztosító azonban díjat számíthat fel a hátralévő biztosítási időszakra.

Hol lehet felmondani a Casco Biztosítást?

A Casco Biztosítást írásban kell felmondani a biztosítótársaságnak. Ezt megteheti:

 • Online: A legtöbb biztosítótársaság online felmondási felületet biztosít a honlapján.
 • E-mailben: Küldjön e-mailt a biztosítótársaságnak a Casco Biztosítás felmondási szándékáról. Az e-mailben tüntesse fel a szerződés számát, a nevét és a címét.
 • Postán: Küldjön ajánlott, tértivevényes levelet a biztosítótársaságnak a Casco Biztosítás felmondási szándékáról. A levélben tüntesse fel a szerződés számát, a nevét és a címét.
 • Személyesen: Bemehet a biztosítótársaság ügyfélszolgálati irodájába, és ott személyesen is felmondhatja a Casco Biztosítást.

Mikor lehet felmondani a casco biztosítást?

A casco biztosítást az évforduló előtt legalább 30 nappal lehet felmondani. Ezen kívül érdekmúlás esetén is lehetséges a felmondás, ami a következőket jelenti:

 • Totálkár: Ha a gépjármű totálkárosodott, és a biztosító kifizette a kártérítést.
 • Lopás: Ha a gépjárművet ellopták, és a biztosító kifizette a kártérítést.
 • Forgalomból való kivonás: Ha a gépjárművet forgalomból vonták.
 • Eladás: Ha eladta az autót.
 • Évfordulón: A casco biztosítások általában egy évre szólnak, és automatikusan megújulnak az évfordulójukon. Azonban Önnek lehetősége van felmondani a szerződést az évforduló előtt legalább 30 nappal. Ha nem mondja fel időben a szerződést, akkor automatikusan megújul, és Önnek fizetnie kell a következő évi díjat.
 • Érdekmúlás esetén: Bizonyos esetekben lehetséges a casco biztosítás felmondása érdekmúlás okán. Ez akkor fordul elő, ha a gépjármű olyan sérülést szenved, hogy nem javítható, vagy ha ellopták. Ahhoz, hogy felmondhassa a szerződést érdekmúlás okán, be kell mutatnia a biztosítónak a sérülésről vagy lopásról szóló dokumentumokat.

A casco biztosítás felmondása általában a szerződő fél joga, míg a felmondás csak meghatározott esetekben lehetséges a biztosító számára (pl. díjnemfizetés).

Mit kell tenni, ha eladja az autóját?

Ha eladja az autóját, akkor fel kell mondania a casco biztosítást. Ezt megteheti az előzőekben leírt módon. Fontos, hogy a felmondási dátum azonos legyen azzal a dátummal, amikor eladja az autót. Ha nem mondja fel időben a szerződést, akkor továbbra is fizetnie kell a díjat, még akkor is, ha már nem birtokolja az autót.

Mit kell tenni, ha csak nem akarja tovább fizetni a cascot?

Ha csak nem akarja tovább fizetni a cascot, akkor fel kell mondania a szerződést az évforduló előtt. Fontos, hogy a felmondási dátum azonos legyen azzal a dátummal, amikor a díjat le kellene vonni a számlájáról. Ha nem mondja fel időben a szerződést, akkor a biztosító levonhatja a díjat a számlájáról.

Fontos megjegyzések:

 • A casco biztosítás felmondása előtt érdemes összehasonlítani a különböző biztosítók ajánlatait. Lehet, hogy jobb ajánlatot találhat máshol.
 • A casco biztosítás felmondása előtt győződjön meg róla, hogy van érvényes kötelező gépjármű-biztosítása. A kötelező gépjármű-biztosítás kötelező minden Magyarországon forgalomban lévő gépjárműre.
 • Ha nem biztos benne, hogyan mondja fel a casco biztosítását, forduljon a biztosítójához.

Összefoglalás:

A casco biztosítás felmondása egyszerű folyamat, ha betartja a határidőket, és a megfelelő formátumot használja. Fontos megjegyezni, hogy a felmondás csak az évforduló előtt legalább 30 nappal lehetséges, és érdekmúlás esetén is lehetséges. A felmondáshoz általában nem szükséges külön dokumentumokat csatolni, de bizonyos esetekben szükség lehet rá (pl. eladás, forgalomból való kivonás).

A fenti lépések betartásával biztosíthatja, hogy a casco biztosítás felmondása Magyarországon simán és a jogszabályoknak megfelelően történik.

További cikkek
Tudásportál - 2024-04-24 09:39

Casco biztosítás szüneteltetése
A casco biztosítás szüneteltetése lehetősége biztosítótársaságonként változhat.

Tudásportál - 2024-05-05 13:00

A kártérítési igény
A biztosítások célja, hogy anyagi védelmet nyújtsanak váratlan események bekövetkezte esetén. Sajnos, néha még a legkörültekintőbb elővigyázatosság ellenére is kár érheti Önt. Ilyenkor jogosult a kártérítési igény benyújtására a biztosítójához.

Tudásportál - 2024-07-17 11:28

Kötelező biztosítás robogóra
Kötelező biztosítás robogóra is kell. Magyarországon a robogók, mint segédmotoros kerékpárok, alá esnek a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) követelményeinek.